prosze o pomoc
Martyna: Prosze o pomoc.: na jutro

1. Oblicz odległość srodka okregu o rownaniu (x−1)
2+(y−4)
2=1 od srodka okregu o rownaniu
(x+2)
2+y
2=5
29 mar 11:48
Vizer: Wyznacz współrzędne środków okręgów i obliczamy ze wzoru na długość odcinka mając dwa punkty.
29 mar 11:55
Martyna: nie umiem...
29 mar 12:01
Ajtek: Tutaj masz podpowiedź
1468 i
1248
29 mar 12:06
Martyna: jeju nie zrobie tego sama
29 mar 12:06
Ajtek: Zacznij, pomogę jak coś nie będzie wychodziło

.
29 mar 12:07
Martyna: jestem totalnie w kropce bo nie umiem matmy ani tyci tyci
a na jutro mam 16 zadan do zrobienia
29 mar 12:09
Ajtek: Nie umiesz matmy ani tyci tyci?
A ile to jest 2*2 wiesz?
29 mar 12:10
łatek: dla okręgu (x−1)2 + (y−4)2 = 1 współrzędne środka S1 (1,4)
dla okręgu (x+2)2 + y2 = 5 współrzędne środka S2 (−2,0)
odległość między punktami o współrzędnych (x1,y1) i x2,y2) liczymy ze wzoru
d= √(x2−x1)2 + (y2−y1)2
Po podstawieniu do powyższego wzoru otrzymujemy odległość d = 5
29 mar 12:10
Martyna: to wiem hehe ale tych zadan ktore napisalam nie rozumiem wogole ..... pomozesz?
29 mar 12:11
Ajtek: Masz wskazówke już jak to zadanie zrobić

.
Jak widzisz, pisząc, że nic nie umiesz oszukujesz samą siebie.
29 mar 12:12
łatek: czego nie rozumiesz?
Masz rozwiązane zadanie trzeba tylko podstawić wartości! Koniec!
29 mar 12:15
Martyna: dzieki...
29 mar 12:16
Martyna: kurde jak tu wyszlo 5 ?
29 mar 16:39
Mateusz:
S1=(x1,y1)
x1=1,y1=4
S2=(x2,y2)
x2=−2,y2=0
teraz nie powinno byc problemu ze zrozumieniem
29 mar 16:53
Martyna: Dziekuje Mateusz ...sprobuje
29 mar 16:55