Proszę o szybką pomoc!
Króliczek: 1. Wyznacz wartość parametru p, dla której proste k i l są równoległe jeśli:
k

x + 3y −3 +p=0 l
2x −3y −9=0
2. Wyznacz wartość parametru m, dla której proste k i l są prostopadłe jesli:
k:4x + 3y=0 l:mx − 2y +6=0
27 mar 20:56
pigor: ... 1−sze zadanie coś chyba źle przepisała(e)ś , albo odpowiedź
p∊∅ (nie istnieje) ;
w zad. 2 np. z iloczynu skalarnego wektorów normalnych :
[4,3]o[m,−2]=0 ⇔ 4m−6=0 ⇔ 4m=6 ⇔
m=32 i tyle . ...
27 mar 21:07
karolina3465 : wyznacz wartosc parametru m tak, aby proste l i k były do siebie rónoległe.
a) k; y= −2x − 9 l: y= 4mx + 1
b) y:3mx + 2 l: y= (2m − 4) x−1
14 gru 16:02
14 gru 16:05