?
Anula: Punkty A=(2,−3), B=(5,1) są dwoma wierzchołkami kwadratu ABCD. Długość przekatnej tego kwadratu
wybosi? zaznaczyłam punkty wyszedł mi kwadrat ale ja tu widze że jeden bok ma 5 a drugi 3 a
powinien być ten sam prawda? wiec jak to zrobic
27 mar 12:22
Ajtek: Policz długość odcinka AB, a następnie do wzoru na przekątną podstaw

.
27 mar 12:24
Anula: jak policzyć to AB?
27 mar 12:25
Anula: wiem ze przekatna ma d=a pierwiastek z 2 ale nie wiem skad mam wiedziec ile wynosi bok
27 mar 12:25
Hiromi_Ise: ze wzoru na długość odcinka, poszukaj na stronie
27 mar 12:26
Anula: jak liczyłam kratki to wyszło mi że jeden ma 5 a drugi 3
27 mar 12:26
Anula: to jest to? d=Pierwiastek (xb−xa)2+(yb−ya)2 ?
27 mar 12:28
Ajtek: Nie liczysz kratek

Wzór na długość odcinka masz tutaj
1248
27 mar 12:28
krystek: bok kwadratu to dł odcinka AB!
IABI=√(xB−xA)2+(yB−yA)2
27 mar 12:29
Anula: i d to jest ta przekątna w tym wzorze?
27 mar 12:29
27 mar 12:29
Ajtek: Nie, to jest długość odcinka.
27 mar 12:31
Anula: aha czyli d oznacza długość? i wtedy jak wyjdzie mi wynik podstawiam do d=apierwiastek z 2? za
a?
27 mar 12:31
krystek: ok
Zapis: d=a√2
27 mar 12:32
Ajtek: Dokładnie

.
27 mar 12:32
Anula: wyszło mi że |AB|=5 czyli d=5 pierwiastek z 2 , i jak jest ten wzór na długość odcinka to za d
podstawiam to co chce obliczyć czyli AB tak?
27 mar 12:34
krystek: a=IABI=5⇒ d=5√2 i koniec zadania
27 mar 12:36
Ajtek: |AB|=5=a
przekątna: d=a√2
d=5√2
27 mar 12:36
Anula: dziękii wielkie
27 mar 12:38