Promien okręgu wynosi 4p{2}. Oblicz długośc cięciwy AB.
aqlec:

Promien okręgu wynosi 4
√2. Oblicz długośc cięciwy AB.
Proszę o pomoc
26 mar 22:32
elpresidente: ale proste
26 mar 22:43
Eta:
|AB|= 4√2(2+√3)
26 mar 22:44
aqlec: ale skąd to się wzięło?
26 mar 22:51
Eta:

z tw. cosinusów
|AB|
2= R
2+R
2−2R*R*cos150
o = 2R
2+2R
2*cos30
o =.......
26 mar 22:57
aqlec: a skad te katy, 150 i 21o?
26 mar 23:14
krystek: Twierdzenia o kącie wpisanym i środkowym opartych na tym samym łuku ⇒210
a uzupełnienie do pełnego ⇒150
26 mar 23:16
26 mar 23:16
aqlec: Faktycznie! dziękuję!
26 mar 23:17
Eta:
@ aqlec ..... to jak chcesz zdać maturę? skoro takie pytania zadajesz?
26 mar 23:20
Eta:
26 mar 23:20