matematyka, suma początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego
kasien94: 1. Oblicz sumę S8 ciągu arytmetycznego (an), jeśli jego wyrazy pierwszy i drugi są odpowiednio
równe:
a. 1/16, 1/8
Pomóżcie, to bardzo pilne zadanie.
24 mar 23:56
kasien94: Tak w ogóle powinno wyjść 255/16, tak jest w odpowiedziach w podreczniku, ale rozwiązania kogoś
z forum są inne i nawet nie wychodzi wynik. Podejrzewamże coś w tym rozwiązaniu jest nie tak.
W ogóle skąd jest ten wzór? I skąd wiadomo ile wynosi r ? Jeśli ktoś mi pomoże, i poprawnie
rozwiąże, to dziękuję mu serdecznie za rozwiązanie. Pozdrawiam.
25 mar 00:13
25 mar 00:15
Eta:
Skoro taka jest odp w podręczniku, to ciąg
geometryczny
a nie jak podajesz,że
arytmetyczny
| | q8−1 | | 1 | | 28−1 | | 1 | | 255 | |
to: S8=a1* |
| = |
| * |
| = |
| *(256−1)= |
| |
| | q−1 | | 16 | | 2−1 | | 16 | | 16 | |
25 mar 00:20
kasien94: O Boże! Eta, właśnie krótko przed twoją odpowiedzią skapnęłam się, że zamiast ciąg
GEOMETRYCZNY zapisałam ciąg ARYTMETYCZNY. Jaka ze mnie gapa. To chyba przez to, że myślę, że
dziś przestawiamy zegary na czas letni, i bede spać o godzinę krócej. Dzięki Ci bardzo Eta za
pomoc.
25 mar 00:25
Eta:
Na zdrowie

I na przyszłość pisz porządnie treść zadań
25 mar 00:28
kasien94: Mmmm, widzę jabłuszko na monitorze, a przed sobą ogryzkę, zjadłam dziś już chyba 3 jabłka.
Jeszcze bym se zjadła

Lubię też ptasie mleczko, tylko że owoce są zdrowsze. Nasza pani od
bioli mowi, ze najbardziej tyje sie po slodyczach. Gdy nasza wątróbka "wyczuje" ze mamy za
dużo cukru w organizmie, cukier przekształca się w tłuszcz zapasowy. I wtedy zaczynamy tyć.
NAsz organizm tylko w kilku procentach potrzebuje cukry, za to dużo białek. NIestety dużo
ludzi je dużo słodkiego a mało mięsa i mleka.
Ale ptasie też jest dla ludzi, choć od czasu do czasu, np. na zajączka i na święta
25 mar 00:38