Ciągi, suma początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego
kasien94: Dobry wieczór. Pomóżcie mi, bo ja nie wiem jak te zadania zrobić. Będę wdzięczna za pomoc.
1. Oblicz sumę S8 ciągu arytmetycznego (an), jeśli jego wyrazy pierwszy i drugi są odpowiednio
równe:
a. 1/16, 1/8
b.18,6
c.15, −30
d.−7, −7.
2. Balon A wzniósł się w pierwszej minucie lotu na wysokość 36 m. W każdej następnej minucie
wznosił się dwa razy wolniej niż w minucie poprzedniej. Balon B wzniósł się w pierwszej w
pierwszej minucie na wysokość 27 metrów, a w każdej następnej minucie wznosił się o 1/3
wolniej niż w minucie poprzedniej. Który z balonów znajdował się wyżej po sześciu minutach
wznoszenia?
Odpowiedzi z tyłu podrecznika nowej ery częsci 2: 1 : a.255/16, b. 26+242/243 c.−1275 d.−56
2: balon B
24 mar 20:15
kasien94: Błagam, to bardzo pilne zadania. Pomożcie mi je rozwiązać i policzyć. W pierwszym choć podpunkt
a, a w tym 2 czemu jest balon B?
24 mar 20:44
Aga1: 1.a)
| | 2a1+7r | | 2 | | 7 | | 36 | |
S8= |
| *8=( |
| + |
| )*4= |
| |
| | 2 | | 16 | | 16 | | 16 | |
Wyszło mi inaczej i nie widzę błędu.
24 mar 20:56
Aga1: Zad.2
Balon A
1min. −36m
2min− 18m
3min −9m
4min− 3m
5min−1,5m
6min−0,75
−−−−−−−−−−−−−−
36+18+9+3+1,5+0,75=
Balon B
1 min.−27m
2 min−18m
3min− 12m
4min− 8m
−−−−−−−−−−
Dodaj te liczby i zobacz, która jest większa.
24 mar 21:07