x
sylwia: Rozwiąż nierownosc x2+5xwieksze badz rowne6
24 mar 19:27
24 mar 19:30
pigor: ...

no to ja ci pokażę , bo tym co tam piszą możesz się ...

przerazić , a algorytm
dobry jest w informatyce, ale nie w matematyce , np. tak :
x2+5x ≥6 ⇔ x
2+5x−6 ≥0 ⇔ x
2−1+5x−5 ≥0 ⇔ (x−1)(x+1)+5(x−1) ≥0 ⇔
(x−1)(x+1+5) ≥0 ⇔
(x−1)(x+6) ≥0 i teraz szkicujesz parabolę na osi Ox
i odczytujesz rozwiązanie
x∊(−∞;−6> U <1;+∞) , ale
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
możesz bez rysunku np. tak : ...
(x−1)(x+6) ≥0 ⇔
(x−1 ≥0 i x+6 ≥0)
lub (x−1≤ 0 i x+6≤ 0) ⇔ (x ≥1 i x ≥−6)
lub (x≤ 1 i x≤−6) ⇔
x ≥1
lub x≤ −6 ⇔
x∊(−∞;−6> U <1;+∞) ...
24 mar 19:56
sylwia: DZIEKUJE CI BARDZO

24 mar 20:17
kle: x2+5−6≥0
Δ=25−24=1
pierw. z Δ=1
x1=−3
x2=−2
+ + ++ + + + + +++
−−−−−−−−.−−−−−−−−−−−−−−−−−−−.−−−−−−−−−−−−−−−−>
−3 − − − − − − − − − −2
x∊(−∞,−3> u<−2,+∞)
24 mar 20:21
kle: te drugie + + + to za (−2) są
24 mar 20:21
sylwia: Dziekuje
24 mar 20:29