pomoc
:): 1. Paweł jest cięższy od Przemka o 10%. O ile procent Przemek jest lżejszy od Pawła?
2. W okręgu poprowadzono średnicę AB i równoległą do niej cięciwę CD; |AC|=12 |AD|=5.
Oblicz promień okręgu.
3 W trapezie równoramiennym podstawa o dł. 10 cm tworzy z ramieniem dł. 4 cm kąt 45
stopni. Oblicz pole tego trapezu
4. Na trójkącie prostokątnym opisano okrąg. Jeden z kątów tego trójkąta wynosi 30 stopni
a przyprostokątna leżąca przy kącie 30 stopni ma dł 6 cm. Oblicz pole koła wyznaczonego
przez ten okrąg.
12 kwi 23:22
kimi:

Zad 4/ drugi ostry kat trójkąta ma miarę 60
o
ze wzoru sinusów
6sin60o= 2R sin60
o=
√32
podstaw i wylicz R
oraz wylicz P
k= πR
2
13 kwi 01:30
kimi:

Zad3)
h4 = sin45
o
h= 4*
√2/2 h= 2
√2
x =
(a−b)2 => x =
10 −b2
x4= cos45
o
10−b2= 2p{2
10−b= 4
√2
b= 10−4
√2
P
trapezu=
a +b2*h
podstaw i wylicz pole
13 kwi 01:49
kimi:

Zad 2/ AB II DC
to ABCD −− jest trapezem równoramiennyn
ΔABC −− jest prostokątny
to: 2R −−− średnica okręgu
z tw. Pitagorasa
(2R)
2 = 12
2 +5
2 Oblicz R
13 kwi 02:20
Coma13: Zad1
Mpawła/Mprzemka = 1,1
Mprzemka/Mpawła = [(1,1)−1] * 100% = (1/1,1)*100% = 90,(90)
odpowiedź: x=100% − 90,(90) = 9.(09)%
13 kwi 02:38
kimi: Zad1/
waga Pawła −−−−−−−− 1,1
waga Przemka −−−− 1
1,1 −−−− 100%
0,1 −−−− x%
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x= 0,1*1001,1
x = 9,(09)%
13 kwi 02:54
Coma13: A w treści nie ma mowy ani o wadze ani o masie tylko że jeden jest cięższy od drugiego.
ciężar to najczęściej Q=mg
13 kwi 03:15
:): co do zadania o trapezie to jeszcze nie miałam sinusów... i nie za bardzo to kumam...
13 kwi 09:12
13 kwi 09:18
:): aaaa spoko chyba zrozumiałam..

dzieki
13 kwi 09:19