pytanie
tn: co znaczy zbadać monotoniczność w jakimś przedziale?
21 mar 23:00
Ajtek: A co to jest monotoniczność?
21 mar 23:01
tn: że funkcja rośnie, albo maleje albo jest stała
21 mar 23:11
Ajtek: Świetnie

.
i teraz masz zbadać, jak dana funkcja zachowuje się w danym przedziale

, np:
f(x)=2x+3 dla x∊(−2;1)
21 mar 23:14
tn: ja widzę, że rośnie, ale co to daje, patrzę na współczynnik, co ma do tego badanie jakieś?
wystarczy rysunek?
21 mar 23:17
Godzio:
Taki rzeczy należy pokazać z definicji
21 mar 23:18
Ajtek: Nie wiem jakie masz zadanie, tzn. treść pełną. Czy masz zbadać, czy odczytać z wykresu. Napisz
to.
21 mar 23:18
Ajtek: Witaj
Godzio, w sumie to tego chciałem uniknąc na wstępie.
Definicja + przykład to jest dobre

.
21 mar 23:20
21 mar 23:20
tn: mam to z definicji
21 mar 23:31
Ajtek: Tutaj masz definicje:
26
21 mar 23:33
tn: dzięki, to takie łatwe
21 mar 23:36
tn: narysuję wykres, żeby wiedzieć co wykazywać, mogę tak?
21 mar 23:36
Ajtek: Z wielką pomocą Mistrzów
Ety i
Godzia udało sie

.
21 mar 23:37
Ajtek: Jeżeli z definicji to bez wykresu.
21 mar 23:38
Godzio:
tn, zakładasz, że x1 > x2 i badasz różnicę:
f(x1) − f(x2) = ...
Na końcu wnioskujesz czy rośnie czy maleje
21 mar 23:39
Ajtek: ........................... albo jest stałe.
21 mar 23:40
Godzio:
Ale wtedy to jest oczywiste, dlatego to pominąłem
21 mar 23:41
tn: wiem, tak zrobiłem − dzięki za pomoc
21 mar 23:41
Ajtek: Godzio nie dla wszystkich jest to oczywiste. Podobnie jak z moim "pierwszym dowodem"
sin(x+y)
21 mar 23:42
Godzio:
21 mar 23:43
tn: nie jest jasna jeszcze jedna rzecz:
asymptoty. Może ktoś narysować:
22 mar 00:02
Godzio: | | x + 2 | | 3 | |
A umiesz narysować f(x) = |
| = |
| + 1 ? |
| | x − 1 | | x − 1 | |
22 mar 00:03