Ilu uczestników uprawia wszystkie wymienione 3 dyscypliny??????
Krzyś: na obozie przebywa 80 uczestników. 36 z nich potrafi grać w piłkę nożną, 40 w siatkówkę i
50 w koszykówkę, przy czym w piłkę nożną i siatkówkę gra 20 uczestników, w siatkówkę i
koszykówkę gra 10, a w koszykówkę i piłkę nożną gra 15. Wiadomo również, że 3
uczestników nie uprawia żadnej z wymienionych dyscyplin. Ilu uczestników uprawia
wszystkie wymienione 3 dyscypliny


11 kwi 21:31
?: 14
11 kwi 23:47
Coma13: "do ?" w siatkówkę i koszykówkę gra 10 10<14.....mi wyszło że 3 gra we wszystkie 3
dyscypliny ale no zrobilem sobie taki graf na brudno i mogłem się pomylić
12 kwi 00:01
Coma13:

strzałki pokazują kierunek analizowania diagramu...
S−siatkówka prawa polowa koła
K−koszykówka (lewa polowa = na górze SK=10
N−piłka nożna (dolna część od N do N)
obszar nieumiejętnie zamalowany w okolicy cyfry "3"−osoby które nie praktykują
odpowiedź jak dla mnie to przedział na dole pomiędzy K a S
czyli odpowiedź=50−40−10+3 = K−S−KS+3 = 3
12 kwi 00:26
Bogdan:

A +
D + x + F = 36
B +
E + x + D = 40
C +
F + x + E = 50
+ −−−−−−−−−−−−−−−−
A + B + C +
20 +
10 +
15 + F + D + E = 126
A + B + C + D + E + F = 81
oraz
A + D + x + F + B + E + C = 83
x + 81 = 83 to x = 2
Odp. Wszystkie dyscypliny uprawiają 2 osoby.
12 kwi 00:52
Coma13: jak zwykle masz lepszy sposób... a ja się musiałem jeszcze pomylić o tego jednego
niećwiczącego
(a wystarczyło go "wykroić z tego mojego "ciasta" po drugiej stronie i byłby dobry wynik)
;−(
12 kwi 01:15
Bogdan:
12 kwi 01:40
struś:
12 kwi 01:40
Krzyś: Dzięki
12 kwi 09:35
Krzyś:
13 kwi 11:03