
!
1. Rzucamy 5 razy dwiema symetrycznymi monetami. Jakie jest prawdopodobieństwo, że co najmniej
4 razy wypadną dwie reszki?
2. Rzucamy 4 razy monetą i kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że co najwyżej
wypadnie reszka i liczba oczek mniejsza od 3?
| 1 | ||
p= | −wypadną 2 reszki w pojedynczej próbie (sukces) | |
| 4 |
| 3 | ||
q= | − nie wypadną 2 reszki w poj. próbie (porażka) | |
| 4 |
|
| 3 | 1 | 16 | 1 | |||||||||||||||||||
P(A)= | p4q1+ | p5q0=5* | +1* | *1= | = | |||||||||||||||||||
| 45 | 45 | 45 | 43 |