ciagi
joe: http://www.zszmatema.yoyo.pl/ciagi.pdf
Prosze o odp. do tych zadan z ewentualnych wyliczeniem , jak co oblicza sie zeby wynik
wyszedl.
11 kwi 15:37
do M.: No, ale zamknięte to już chyba sobie poradzisz..
11 kwi 15:40
joe: niekoniecznie..
11 kwi 15:43
baranek chwalipięta :D: 1. Poczytaj sobie o ciągach.
<−− tu z boku, bo i tak nie zrozumiesz co napiszę.
Pokażę jedno za 2pkt.
1)
S
n = 1650
a
1 = 250
a
n = (a
1 + (n − 1)(−20))
| | 250 + 250 − 20n + 20 | |
1650 = |
| * n |
| | 2 | |
3300 = 520n − 20n
2
−20n
2 + 520n − 3300 = 0
Dalej równaniem kwadratowym.
Wyjdą dwa rozwiązania. Jedno odrzuć, pomyśl dlaczego
11 kwi 15:43
baranek chwalipięta :D: Te zadania są pewnie, żebyś się nauczył. Ja ew. mogę pomóc, naprowadzić, a pewnie nie
wiesz nawet o co cho.
11 kwi 15:45
joe: w tym 1 odp. 11 rat.
11 kwi 15:57
joe: a w tym 2 jak?
11 kwi 15:58
baranek chwalipięta :D: Tak, a dlaczego druga odp. odpada?
11 kwi 15:58
baranek chwalipięta :D: Drugie.
Napisz wzór na sumę w ciągu geometrycznym.
S
n =

a
1 = 500
n = 4
Podstaw i oblicz.
11 kwi 16:01
joe: bo kwota raty zjechala by do minusowej
11 kwi 16:01
baranek chwalipięta :D: Świetnie. Zrób drugie.
11 kwi 16:02
joe: odp w ciagu czterach dni przejechal 1476km.
11 kwi 16:05
baranek chwalipięta :D: Świetnie. Takie trudne? A wiesz, skąd n, q oraz a1?
11 kwi 16:07
joe: tak. a teraz prosze o pomoc w 3.
11 kwi 16:08
baranek chwalipięta :D: Jaka zależność zachodzi w ciągu geometrycznym? [patrz ciąg geometryczny z boku]
11 kwi 16:10
joe: a2a1
11 kwi 16:11
baranek chwalipięta :D: 279 na samym dole

, własność
11 kwi 16:12
joe: czyli a2 = 14 (a + 3) ?
11 kwi 16:16
baranek chwalipięta :D: Tak.
11 kwi 16:18
joe: i jak wyliczyc a jezeli a2 = 34a ?
11 kwi 16:19
baranek chwalipięta :D: a
2 ≠ 3/4 a

a
2 = 1/4a + 3/4
11 kwi 16:20
joe: aha, i jak teraz?
11 kwi 16:22
baranek chwalipięta :D: Dalej, Δ i równanie kwadratowe.
11 kwi 16:22
joe: aha to licze.
11 kwi 16:23
joe: a = 1
14, 1 , 4
11 kwi 16:28
baranek chwalipięta :D: Ok.
11 kwi 16:31
joe: a w 4 co trzeba wykorzystac?
11 kwi 16:31
baranek chwalipięta :D: Z:
n2 − 5n − 8 = 6
Przerzuć −6 i delta itd.
11 kwi 16:33
joe: ok
11 kwi 16:33
joe: a7 = 6
11 kwi 16:36
baranek chwalipięta :D: świetnie

]]... Takie złe?
11 kwi 16:37
joe: teraz te trudniejsze za wiecej pkt.....
11 kwi 16:38
baranek chwalipięta :D: Zerkne czy potrafię
11 kwi 16:38
baranek chwalipięta :D: Robimy I.
11 kwi 16:42
joe: ok!
11 kwi 16:43
baranek chwalipięta :D:

Mamy:
x możemy obliczyć
Skoro pole kwadratu x
2 = 100, to x = 10
Mamy x.
W tr. prostokątnym musi zachodzić zależność
y
2 + z
2 = x
2
W ciągu arytmetycznym:
Podstaw to co masz i rozwiąż ten układ równań.
11 kwi 16:44
baranek chwalipięta :D: Rozumiesz?
11 kwi 16:51
joe: cos mi nie chwychodzi w ukladzie
11 kwi 16:56
baranek chwalipięta :D: y
2 + z
2 = 10
2
| 100 + 20z + z2 | |
| + z2 = 100 *4 |
| 4 | |
100 + 20z + z
2 + 4z
2 = 400
5z
2 + 20z − 300 = 0
Dalej Δ itd.
11 kwi 16:58
baranek chwalipięta :D: Wracając do początku.. jeżeli czegokolwiek nie rozumiesz PISZ

Chodzi aby zrozumieć, a
nie rozwiązać
11 kwi 17:06
joe: y=8
x=10
z=6
(6,8,10) ciag arytemtyczny
i teraz obliczyc pole trojkata...
11 kwi 17:07
baranek chwalipięta :D: To już banalne
11 kwi 17:08
joe: P = 24
11 kwi 17:10
baranek chwalipięta :D: Ok. następne.
11 kwi 17:12
baranek chwalipięta :D: Spróbuj sam. Zapisz dane najpierw.
11 kwi 17:13
joe: Sn = 440
r = 1
an = 35 ?
11 kwi 17:22
baranek chwalipięta :D: Ok. Przyjmijmy, że a1 = x
Napisz wzór na:
a) An
b) Sn
CIĄG ARYTMETYCZNY, gdyż dodajemy cały czas to samo.
11 kwi 17:23
joe: Sn = a1 i an2 * n
11 kwi 17:26
baranek chwalipięta :D: a a) an?
11 kwi 17:26
joe: an = a1 + (n−1)r
11 kwi 17:28
baranek chwalipięta :D: Ok.
Podsumujmy co mamy:
S
n =440
r = 1
a
n = 35
a
n = a
1 + (n − 1)r
Do tych wzorów podstawiamy dane:
a
n = a
1 + (n − 1)r
35 = a
1 + (n − 1) * 1
35 = a
1 + n − 1 ⇒ a
1 = 35 − n + 1 ⇒ a
1 = 36 − n
| | a1 + 35 | |
Podstaw a1 do 440 = |
| * n i oblicz dalej. |
| | 2 | |
11 kwi 17:34
joe: a1 = 36 − n
11 kwi 17:34
baranek chwalipięta :D: Podstaw a
1 do wzoru i oblicz do końca. Potem Δ itd. i wyjdzie n = ileś
11 kwi 17:37
joe: licze licze
11 kwi 17:38
joe: n1 = 16
n2 = 55
11 kwi 17:41
baranek chwalipięta :D: n2 wykluczamy, gdyż a1 ≠ −19
11 kwi 17:43
baranek chwalipięta :D: Mamy n − ilość rzędów. Oblicz a1 (ilość miejsc w pierwszym rzędzie) podstawiając n do
wzoru.
11 kwi 17:43
joe: a1 = 20
11 kwi 17:44
baranek chwalipięta :D: Świetnie.

Sprawdź czy a
12 pomieści 30 osób

[Takie jest pytanie]
11 kwi 17:46
joe: w kazdym rzedzie powieksza sie o 1 miejsce tak?
11 kwi 17:47
joe: wiec a12 = 31 , wiez zmiesci sie 30 osob
11 kwi 17:48
joe: * a12 = 31
11 kwi 17:48
baranek chwalipięta :D: Napisz odpowiedź pełnym zdaniem i koniec
11 kwi 17:48
baranek chwalipięta :D: 3. W miarę proste. Dawaj

Co wiesz.
11 kwi 17:50
joe: wiem w sumie jak sie robi , tylko te liczby potrzebne mi sa 3 pierwsze i ostatnia
11 kwi 17:52
baranek chwalipięta :D: Dwucyfrowe:
7n + 3
a1 = 7n + 3 = 10
a2 = 7n + 3 = 17
a13ostatni = 7n + 3 = 94
Policz dalej. Podaj wynik
11 kwi 17:56
joe: ok, ale o co chodzi z ta reszta jak zostaly znalezione te liczby?
11 kwi 18:03
baranek chwalipięta :D: Po co

? Z ciągów. Sumę z ciągów obliczysz

, gdyż trzeba zawuażyć, że kolejne liczby
10,17,24 tworzą ciąg arytmetyczny o r=7.
11 kwi 18:04
joe: S13 = 676
11 kwi 18:07
baranek chwalipięta :D: Yeah.
11 kwi 18:09
baranek chwalipięta :D: Nast.
Mamy liczby:
1 __ __ 10
1 x y 10
1 x y <−−− tw. ciąg geom.
x y 10 <−−− tw. ciąg arytm.
Wypisz własności z obu ciągów i użyj do podanych wyżej liczb
11 kwi 18:12
joe: no to jeszcze tak szybko te 4 i sie zmywam ( reszte zadan rowniez dokoncze w tym temacie)
11 kwi 18:13
baranek chwalipięta :D: Pozostałe podobnie jak poprzednie.. 5−7. Powinienies sobie poradzić

. Jak cośt napisz..
11 kwi 18:15
joe: to jak to obliczyc w tym 4 , bo mam malo czasu

?
11 kwi 18:16
baranek chwalipięta :D: x
2 = 1 * y <−−własność c. geom.
| | x + 10 | |
y = |
| <−−− własność c. aryt. |
| | 2 | |
Podstawiasz y do pierwszego potem delta, bla bla bla
11 kwi 18:17
joe: delta wyjdzie w przylizeniu?
11 kwi 18:22
joe: * przyblizeniu
11 kwi 18:23
baranek chwalipięta :D: nie .. √Δ = 9
11 kwi 18:23
joe: to cos mam zle w rachunkach
11 kwi 18:25
joe: nie wiem ciagle mi wychodzi delta 164 .......
11 kwi 18:26
baranek chwalipięta :D: 2x
2 = x + 10
−2x
2 + x + 10 = 0 ...
Δ = 1
2 + 4 * 10 * 4 = 81
11 kwi 18:28
joe: juz wiem
11 kwi 18:28
joe: x = 2,5
11 kwi 18:30
joe: y = 6,25
11 kwi 18:31
joe: (1; 2,5 ; 6,25; 10) taki ciag wyszedl , dobrze?
11 kwi 18:32
baranek chwalipięta :D: Tak...
A ogólnie te ciągi są trudne dla ciebie?
11 kwi 18:33
joe: raczej mam problem zawsze z rozpoczeciem zadania itd. dalej jakos leci. ok, dziekuje za
pomoc w zadaniach, jeszcze sie w tym temacie odezwe, jak nastapia jakies trudnosci z
dalszymi zadaniami,
11 kwi 18:34
baranek chwalipięta :D: Jasne
11 kwi 18:40
joe: Prosze o pomoc w 5, 6 i 7 z zadan rozszerzonej odpowiedzi
14 kwi 11:35
joe: ?
14 kwi 12:32
tim: Witam ponownie
14 kwi 13:30
Basia:
5. (4 pkt) W ciagu geometrycznym drugi wyraz jest równy 6, a piaty wyraz jest równy 48.
Oblicz, ile wynosi pierwszy wyraz, iloraz oraz suma wyrazów tego ciagu od piatego do
dziesia−
tego.
a
2 = 6
a
5 = 48
a
2 = a
1*q
a
5 = a
1*q
4
a
1*q = 6
a
1*q
4 = 48
rozwiąż ten układ równań, wylicz a
1 i q
a
5 + a
6 + ...... + a
10 = S
10 − S
4
oblicz S
10 i S
4 a potem ich różnicę
14 kwi 14:05
Basia:
6. (4 pkt) Za trzy płyty, których ceny tworzą ciąg geometryczny zapłacono 142,50 zł.
Najdroż−
sza z nich kosztowała o 7,50 zł mniej niż dwie pozostałe razem. Oblicz, ile kosztowała
każda
z płyt.
c1,c2,c3 ciąg geometryczny rosnący o wyrazach nieujemnych
c1+c2+c3 = 142,5
c3 = c1 + c2 − 7,5
c1+c2+c3=142,5
c1+c2−c3 = 7,5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2c1 + 2c2 = 150
c1 + c2 = 75
75 + c3 = 142,5
c3 = 67,5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c1*q2 = 67,5
c1 + c1*q = 75
rozwiąż ten układ równań
14 kwi 14:17
Basia:
7 . (3 pkt) Suma n kolejnych początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego wyraża się wzorem
Sn = 3n2 − 13n. Wyznacz wzór ogólny na n−ty wyraz tego ciągu.
an = Sn − Sn−1
Sn−1 = 3(n−1)2 − 13(n−1) = 3(n2 − 2n + 1) − 13n + 13 = 3n2 − 19n + 16
podstaw do pierwszego za Sn i za Sn−1, zredukuj wyrazy podobne
14 kwi 14:20