f(x)=2(x^2−x+1)+6x−2
larysa:
| | 1 | |
funkcja kwadratowa f określona jest wzorem :a) f(x)=− |
| x2+2x−1 |
| | 2 | |
b) f(x)=2(x
2−x+1)+6x−2.
−Naszkicuj wykres funkcji f
−Wyznacz zbiór argumentów , dla których funkcja f przyjmuje wartości dodatnie.
− Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji w przedziale [−2;2]
20 mar 14:16
Artur z miasta Neptuna:
no daj spokój −−− rusz 'dupcię' i cokolwiek sam/−a zrób
20 mar 14:22
Artur z miasta Neptuna:
znaczy 'główcią' rusz
20 mar 14:22
asdf: b) 2(x
2 − x + 1) + 6x − 2
2x
2 − 2x + 2 + 6x − 2
2x
2 + 4x = 0
Δ = 16
a > 0 więc ramiona w górę
−−−−−−−−−
argumenty dodatnie to f(x) > 0
najmniejsza, liczysz f(−2) oraz f(2),
największa, jeżeli q ∊ <−2;2>, więc q
tak samo z pierwszym
20 mar 14:23
20 mar 14:25