pomocy nie dam rady bez was funkcja kwadratowa f określona jest wzorem :a) f(x)=
Eliza: | | 1 | |
funkcja kwadratowa f określona jest wzorem :a) f(x)=− |
| x2+2x−1 b) |
| | 2 | |
f(x)=2(x
2−x+1)+6x−2.
1. oblicz miejsca zerowe funkcji f napisz jej wzór w postaci iloczynowej.
2.Oblicz współrzędne wierzchołka paraboli, która jest wykresem funkcji f i napisz wzór tej
funkcji w postaci kanonicznej .
3. Podaj zbiór Y
f wartości funkcji.
4.Naszkicuj wykres funkcji f.
5.Wyznacz zbiór argumentów , dla których funkcja f przyjmuje wartości dodatnie.
7. Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji w przedziale [−2;2]
20 mar 13:52
Artur z miasta Neptuna:
1) Δ = ...
x
1 = ...
x
2 = ...
| | 1 | |
f(x) = − |
| (x− x1)(x−x2) |
| | 2 | |
| | 1 | |
|
| (x−p)2 + q ... gdzie (p,q) to |
| | 2 | |
współrzędne wierzchołka paraboli
| | 1 | |
3) Yf = (−∞,q> gdy 'a'<0 (a = − |
| <0) |
| | 2 | |
4) no to szkicuj
20 mar 13:57
Artur z miasta Neptuna:
5.
f(x) > 0
zresztą ... odczytujesz to z naszkicowanego wykresu
20 mar 13:58
Artur z miasta Neptuna:
6. także odczytujesz z wykresu
lub:
f(−2) = ...
f(xwierzchołka} = ...
f(2) = ...
z tych trzech wartości wybierasz najmniejsza i największą
20 mar 13:59
pomagacz:
b)
f(x) = 2(x
2 − x + 1) + 6x − 2 = 2x
2 − 2x + 2 + 6x − 2 = 2x
2 + 4x
2x
2 + 4x = 0
Δ = 16
√Δ = 4
1.
f(x) = a(x − x
1)(x − x
2)
f(x) = 2x(x + 2)
2.
f(x) = a(x − p)
2 + q
f(x) = 2(x + 1)
2 − 2
3.
rysunek
4.
karteczka ołóweczek

5.
f(x) > 0
6.
z rysunku
20 mar 14:01