okrąg wpisany w trójkąt
asdf:

a = 12
r = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Skorzystałem tutaj z tw. pitagorasa, i wyszło mi, że z = 3.
Da się to zrobić innym sposobem?
z tw.pitagorasa:
(z + 2)
2 + 12
2 = (z + 10)
2
(......)
−16z = −48
z = 3
20 mar 12:16
20 mar 12:25
asdf: 
dzięki
20 mar 12:28
pigor: ... lub
r = 12(a+b−c) = 12(12+5−13) =
2 . ...
20 mar 12:34
asdf: pigor, tylko z kąd Ci wiadomo, że jest to trójkąt o takich wymiarach? Też wiedziałem, że tak
będzie, ale trzeba to jakoś udowodnić
20 mar 12:35
Artur z miasta Neptuna:
pigor ... akurat z tego nic nie wynika:
| 1 | | 1 | |
| (12 + (2+z) − (10+z)) = |
| (12+2−10) ... więc 'z' nie wyliczysz  |
| 2 | | 2 | |
20 mar 12:36
pigor: hmm ...

sprawa jest prostsza niż myślisz − zresztą nie tylko ty , bo
z własności stycznych do okręgu : (a−r)+(b−r)=c ⇔ a+b−c = 2r. .. i tyle . ...
20 mar 12:41
pigor: ... przepraszam, ale ja myślałem, że chodzi wam skąd ten mój wzór na r

, a co do
zadania wolałbym widzieć jego treść, a nie sam rysunek .. no to z mojej strony tyle,
20 mar 12:47
Artur z miasta Neptuna:
pigor ... ale Ty nie masz obliczyć 'r' tylko długości boków trójkąta

a konkretniej 'z'
20 mar 12:47
asdf: Na okręgu o promieniu 2 opisano trójkąt, gdzie jedna z przyprostokątnych = 12. Oblicz
obwód(zrobili obwód, żeby wyznaczyć miary boków trójkąta, które wyznaczyłem, tylko chciałem
wiedzieć czy jest jakiś inny sposób na to). W skrócie, a = 12, r = 2 + rysunek (pierwszy post)
20 mar 12:52