matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym ma długość R = 8. Bok tego tr
Olcia:
Promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym ma długość R = 8. Bok tego trójkąta jest równy:
8
16
A.
√
3
B. 8
√
3
C.
√
3
D. 16
√
3
3
3
Proszę o rozwiązanie
20 mar 10:42
Artur z miasta Neptuna:
abc
a
3
2a
https://matematykaszkolna.pl/strona/541.html
R =
=
=
= 8 ... więc a = ....
4P
Δ
a
2
√
3
2
√
3
20 mar 10:50
Aga1:
Wzór
a
√
3
R=
3
R=8
a
√
3
8
=
3
1
a
√
3
=24//;
√
3
24
√
3
a=
=8
√
3
3
20 mar 10:51
pigor:
... otóż R=
2
3
h=8 ⇒
2
3
*
a
2
√
3
=8 /*3 ⇔ a
√
3
=3*8 ⇔
a=
3*8
√
3
=
8
√
3
... odpowiedź
B
20 mar 10:53
Olcia:
Dziękuję bardzo
20 mar 10:54