POMOCYYYY
katrin: Dane są punkty A=(−3,−2) B=(1,3) c=(1,−2) znajdż:
a)równanie prostej AB
b)równanie prostej rónoległej do prostej Ab i przechodzącej przez punkt C
10 kwi 19:50
tim: 1223 Podstawiasz x oraz y A I B i obliczasz.
10 kwi 19:51
katrin: (1−3)(y−2)=(3−2)(x−3)
10 kwi 19:56
katrin: 1y−6=3x+6
10 kwi 19:57
katrin: chyba źle
10 kwi 19:57
tim: Uwaga!
(xB −xA)(y − yA) = (yB − yA)(x − xA)
Jak masz
1 − (−3) będzie 1 + 3
10 kwi 19:58
katrin: aha
(1+3)(y−2)=(3−2)(x−3)
1y−6=3x+6
10 kwi 20:01
tim: Jeszcze nie.
(1 − (−3))(y − (−2)) = (3 − (−2))(x −(−3))
10 kwi 20:03
katrin: (1 − (−3))(y − (−2)) = (3 − (−2))(x −(−3))
to teraz już nie wiem bo dużo troche nawiasów..
10 kwi 20:04
tim: Poskracaj − − na +.
10 kwi 20:05
katrin: 1y−6=3x+6
10 kwi 20:07
tim: Pozostanie:
(1 + 3)(y + 2) = (3 + 2)(x + 3)
10 kwi 20:13
katrin: 1y+6=3x+6 i nie wiem co dalej
10 kwi 20:15
tim: Wymnażasz każdą liczbę z każdą

y + 2 + 3y + 6 = 3x + 9 + 2x + 6
10 kwi 20:16
katrin: 4y+8=5x+15
10 kwi 20:19
tim: Tak poskracaj, aby zostało
y = ...x + ...
10 kwi 20:19
10 kwi 20:24
tim: 4Y = 5x + 7
| | 5x + 7 | | 1 | | 3 | |
y = |
| = 1 |
| x + 1 |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
10 kwi 20:26
katrin: ahaa nie jestem za dobra z matmy..
10 kwi 20:28
tim: Ok. Czyli masz funkcję przechodzącą przez A I B.
Teraz masz znaleźć równoległą przechodzącą przez C.
10 kwi 20:29
katrin: bedzie ciężko...
10 kwi 20:31
tim: 1) Funkcje są równoległe gdy liczby przy X są takie same.
| | 1 | | 3 | | 1 | |
y = 1 |
| x + 1 |
| || y2 = 1 |
| x + (z) |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
Mamy znaleźć to z, aby funkcja y
2 przechodziła przez punkt (1,−2)
Podp. do wzoru funkcji wstaw dane y, oraz x punktu C.
10 kwi 20:33
katrin: x punktu c=1
| | 1 | |
−2=1 |
| *1+z  |
| | 4 | |
10 kwi 20:36
tim: Tak

, teraz oblicz z żeby to równanie miało sens
10 kwi 20:36
10 kwi 20:38
tim: ... Dalej
10 kwi 20:39
10 kwi 20:43
tim: −Z = 3,25
Z = −3,25
Podstaw z do wzoru i masz
10 kwi 20:44
katrin: z=−{13}{4}
10 kwi 20:45
10 kwi 20:45
katrin: ok dzięki a to nie trzeba już obliczać
10 kwi 20:45
tim: Nie
10 kwi 20:49