trygonometria
Techniczna: Oblicz:
4 * cos60 * sin30 − cos30 * sin60
19 mar 21:43
Yorgoos: Masz przecież tabelkę wartości f. trygonometrycznych...tak trudno podstawić liczby

19 mar 21:44
Artur z miasta Neptuna:
cos60o = ...
sin 30o = cos 60o = ....
cos 30o = ...
sin 60o = cos 30o = ...
podstaw i wylicz
19 mar 21:44
19 mar 21:45
Techniczna: sin 30o = cos 60o = ....
Skąd ten zapis ?
19 mar 21:49
Basia: z wzorów redukcyjnych
sin30 = sin(90−60) = cos60
19 mar 21:50
Techniczna: Aha. Dlaczego trzeba to zamieniać ?
19 mar 21:50
Techniczna: Muszę zawsze mieć tą samą funkcje ?
19 mar 21:51
Artur z miasta Neptuna:
nie trzeba ... wystarczy znać tabelkę
19 mar 21:51
Techniczna: Dziękuję ludzie.
19 mar 21:52
Eta:
No to tak:
| | 1 | | 1 | | √3 | | √3 | |
4* |
| * |
| − |
| * |
| = .......... |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
19 mar 21:54