Bardzo proszę o pomoc :)
Klaudia: Rozwiąż równania :
a) (3x −12)(x+2)(x−1)=0
b)(4x2−9)(1−x2) *x=0
c)(2x−3)(x2−x−6)=0
d)(−x2+5x−6)(x2−7x−8)=o
e)x2(x+1)−4(x+1)=0
f)2x2(x+1)(x−1)−18(x2−1)=0
g)−x2(4−x2)+4−x2=0
h)x2(2x−5)−2x2+5x−4(2x−5)=0
19 mar 16:19
PuRa: W czym trudność?
19 mar 16:22
Klaudia: nie wiem kompletnie jak sie zabrać za to

ostatnio uczylam sie metod tych z wyciaganiem wsp
przed nawias albo grupowanie wyrazow a to nie wiem kompletnie
19 mar 16:26
PuRa: a) (3x −12)(x+2)(x−1)=0
Tutaj równanie masz praktycznie rozwiązane, pozostaje tylko podać pierwiastki równania

Czyli po kolei:
3x − 12 =0 ⋁ x+2 =0 ⋁ x−1 = 0
rozwiązujesz i koniec
19 mar 16:29
asdf: g)
−x2(4−x2) + 4 − x2 = 0
x4 − 4x2 + 4 − x2 = 0
x2(x2 − 4) − (x2 − 4) = 0
(x2 −1)(x + 2)(x − 2) = 0
(x + 1)(x − 1)(x+2)(x − 2) = 0
ODP: x ∊ {−2; −1;1;2}
19 mar 16:29
Klaudia: aha czyli
x=4 ⋁ x=−2 ⋁ x=1
i tyle

?
19 mar 16:31
PuRa: Tak tyle
19 mar 16:32
Klaudia: dziękuje ale kolejne sa juz chyba trudniejsze
19 mar 16:33
PuRa: g) albo zwyczajnie: (4−x
2)(1−x
2) = 0
i analogicznie jak w przykładzie a) wyjaśniłam
19 mar 16:34
Klaudia: a to co napisal Asdf jest zle
19 mar 16:37
asdf: @PuRa, jeżeli Klaudia nie rozumie rozpisałem poprostu, ktoś to zauważy jeżeli umie, jeżeli nie
umie to gorzej

h)
x
2(2x − 5) − 2x
2 + 5x − 4(2x − 5) = 0
2x
3 − 5x
2 − 2x
2 + 5x − 8x + 20 = 0
2x
3 − 7x
2 − 3x + 20 = 0
2x
3 − 4x
2 − 3x
2 − 3x + 20 = 0
2x
3 − 3x
2 − 3x − 4x
2 + 20 = 0
x(2x
2 − 3x − 3) − 4(x
2 − 5) = 0
x(2x
2 − 3x − 3) − 4(x −
√5)(x +
√5) = 0
a w tym pomoże ktoś ?
19 mar 16:37
PuRa: Nie sa trudniejsze, to jest wszystko przecież to samo

Masz szukać takich "x'ów" które wstawione do równania sprawią że będzie ono równe 0
Jeżeli masz postać iloczynową czyli możenie, coś razy coś to wystarczy że jeden nawias będzie
0, to całość się wyzeruje

Dlatego zawsze jak masz postać iloczynową ( a najlepiej do takiej sprowadzać przy
rozwiązywaniu) porównujesz każdy nawias do 0, i to co Ci wyjdzie jest pierwiastkiem

Na końcu zbierasz wszystkie pierwiastki w odpowiedzi
19 mar 16:38
PuRa: Przykład h) (2x − 5)(x
2 − x − 4) =0
19 mar 16:41
Klaudia: aha ja nie jestem zbyt mocna a raczej tragiczna z matematyki wiec dla mnie to jest czarna magia
a jak cos mi wyjdzie tak na swoj rozum to odrazu mysle że za proste to było i jest źle
19 mar 16:42
Klaudia: ale w tym h to ja dalej nie czaje o co biega
19 mar 16:45
Klaudia: bardzo bym was prosila o dalsza pomoc z tymi przykladami
19 mar 17:06
ktoś: który przykład Ci zrobić?
19 mar 17:30
PuRa: h) x
2 (2x − 5)−
2x2+5x−4
(2x − 5)=0
−2x2+5x = − x
(2x − 5)
x2 (2x − 5) −x(2x − 5) −4 (2x − 5)
Zauważ że składnik ( 2x − 5 ) się powtarza wszędzie, dlatego można go wyłączyć i zostaje:
(2x − 5)(
x2 −x −4 ) =0
Masz postać iloczynową i dalej robisz tak jak już pisałam w którymś wcześniejszym poście

Już inaczej nie potrafię tego wytłumaczyć...
19 mar 17:39
asdf: @Pura
a nie czasem
(2x − 5)(−x
2 + 5x − 4) = 0
| | 5 | |
(x − |
| )(x + 4)(x − 1) = 0 |
| | 2 | |
19 mar 17:42
asdf: aha...ty to tak liczyłaś

, ale u mnie błąd jest i tak

kurde

ale czaje
19 mar 17:42
Klaudia: najlepiej wszytskie przyklady

jacie jaka ja jestem ciemna:(
19 mar 17:46
Klaudia: czyli w tym h to bedzie :
(2x−5)=0
x=2.5 i co dalej
19 mar 17:49
asdf: (4x2 − 9)(x2 − 1) * x = 0
[p[mnożenie jest przemienne więc x sobie przerzuce na prawo, tak zeby wygodnie było)
x(4x2 − 9)(x2 − 1) = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
rozbijmy pierwszy nawias, zauwaz, ze jest tutaj wzór skróconego mnożenia:
(a2 − b2) = (a + b)(a − b)
(4x2 − 32) = (2x + 3)(2x − 3)
tak samo z drugim (12 = 1)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x(2x − 3)(2x + 3)(x + 1)(x − 1) = 0
19 mar 17:50
PuRa: Nie sztuką jest za kogoś rozwiązywać zadania − w ten sposób się niczego nie nauczysz...

w h) masz oba nawiasy przyrównać do 0...
(2x − 5) = 0
(x
2 −x −4 ) =0 / tutaj masz deltę, to chyba proste? /
Na prawdę tyle razy to wyjaśniałam, że nie rozumiem w czym masz trudność...
spróbuj sama rozwiązać te przykłady, a jak Ci któreś nie będą wychodziły to napisz jak
obliczasz to poszukam błędu...
19 mar 17:54
Klaudia: no to pierwszy nawias to jak mowilam x=2.5 a drugi delta to 17
19 mar 17:59
Klaudia: i co dalej

:(
błagam pomózcie
19 mar 18:29
PuRa: Nie wierze że na lekcjach u was tego nie tłumaczą...
Popatrz do zeszytu, albo rób przykłady analogicznie do tego co rozwiązałam...
(2x − 5) = 0
(x2 −x −4 ) =0
Δ = 17
√Δ =
√17
https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html
tutaj pisze jak rozwiązywać równania kwadratowe
Później wszystkie odpowiedzi zbierasz razem, tak jak tutaj pisałas:
@
Klaudia: aha czyli x=4 ⋁ x=−2 ⋁ x=1 i tyle ?
Każdy przykład robisz tak samo, tylko troszkę pomyśleć i sie pomęczyć... Nie liczyć na to że
ktoś za Ciebie wszystko rozwiąże
19 mar 18:48
Klaudia: nie licze na rozwiazania ale na pomoc tak
19 mar 18:52
PuRa: Już na prawdę nie widzę gdzie mogła byś mieć trudności... robiąc tak jak już wiele razy tu
pisałam...
Oraz robiąc analogicznie do przykładów już rozwiązanych

Życzę powodzenia
19 mar 19:08
Klaudia: cd b)x(2x − 3)(2x + 3)(x + 1)(x − 1) = 0
x=1.5⋁ x= − 1.5 ⋁ x=−1 ⋁ x=1
x∊(−1.5, −1,1,1.5)
19 mar 19:15
Klaudia: tak czy nie
19 mar 19:15
asdf: no tak
19 mar 19:28
asdf: jeszcze o zerze zapomniałaś:
x(2x − 3)(2x + 3)(x + 1)(x − 1) = 0
19 mar 19:29
Klaudia: ok a c jak robic?
19 mar 19:30
PuRa: x(2x − 3)(2x + 3)(x + 1)(x − 1) = 0
x=1.5⋁ x= − 1.5 ⋁ x=−1 ⋁ x=1
x=0
Te odpowiedzi się zgadzają, ale musisz jeszcze x'a uwzględnić

więc
x∊(−1.5, −1,
0 ,1, 1.5)
Widzisz, świetnie Ci idzie
19 mar 19:30
19 mar 19:32
asdf: 2x − 3 = 0
x = ....
x2 − x − 6 = 0
Δ=.......
x1 = .........
x2 = .........
zapisujesz w postaci iloczynowej: a(x − x1)(x − x2)
odczytujesz odpowiedzi
(można to trochę szybciej, ale jak nie rozumiesz podstaw to nie zrobisz inaczej, rób po kolei
tak jak napisałem)
19 mar 19:34
Klaudia: asdf ale ja nie wiem co sie robi z tymi nawiasami kazde rownanie jest inne wiec nie wiem
19 mar 19:35
19 mar 19:36
Klaudia: 2x − 3 = 0
x = 1.5
x2 − x − 6 = 0
Δ=...25....
x1 = ..−3.......
x2 = ...2......
19 mar 19:37
Klaudia: o to chodzi ze jutro bd pytana na 100 a babka zadała te zadania i bedzie mnie napewno cos z
tego pytac a ja nie jestem dobra wiec chce chociaz 2 dostac
19 mar 19:39
PuRa: Noi rozwiązałaś, tylko wszystkie pierwiastki (x'sy) zapisać razem, i koniec.
Każdy przykład tak spróbuj, albo analogicznie do przykładu h (rozwiązanego już)
I napisz tutaj, to Ci ew. sprawdzimy
19 mar 19:42
Klaudia: (−x2+5x−6)(x2−7x−8)=o
delta to jest 1
x1=−3
x2=−2
delta to 17 i dalej nie wiem
19 mar 19:54
asdf: x2 − 7x − 8 = 0
PATRZ NA ZNAKI
19 mar 19:57
Klaudia: no ok ale nie wiem jak x2 wyliczyc jak jest delta 17
19 mar 20:00
19 mar 20:03
Klaudia: ok jest rowna 9 wiec x1=−1/2 x2=−1/14
czy li x∊(−3,−2,−1/2,−1/14).
19 mar 20:11
19 mar 20:13