Okrąg wpisany w trójkąt.
Piotr: W trójkącie prostokątnym krótsza przyprostokątna ma długość 6, a jeden z kątów ma miarę 60°.
Oblicz długość okręgu wpisanego w ten trójkąt.
W odpowiedziach do zadania podany jest wynik: 6pi(√3−1)
17 mar 15:47
ICSP: 1. Policz pozostałe długości boków
| | 1 | |
2. Policz pole trójkąta ( P = |
| * a * h) |
| | 2 | |
3. Skorzystaj ze wzoru na pole trójkąta z wykorzystaniem promienia okręgu wpisanego.
17 mar 15:54
Piotr: A może ktoś rozwiązać? Bo mi wynik zły wychodzi cały czas: 6π−
√3 a powinno być 6π(√3−1).
Już 2 godz. szukam błędu
17 mar 16:04
ICSP: Napisz swoje obliczenia to sprawdzę
17 mar 16:15
Piotr: 1)
sin60° = ac
√3/2 = 6c
√3c = 2*6
c=12/:√3
c=4√3
2)
a2+b2=c2
62+b2=(4√3)2
36+b2=16*3
b2=48−36
b2=12
b=2√3
3)
r = a+b−c2
r= 6+2√3 − 4√32
r= 6−2√32
r=6−√3
4)
dł. okręgu : 2π*r= 2π*6−√3=12π−√3
No i tyle mi wychodzi, a w odpowiedziach jest 6π(√3−1)
17 mar 16:41
ICSP: a = 6
√3
6
6 + a
2 = b
2
b
2 = 36 + 3*36
b
2 = 4 * 36
b =
√4 *
√36
b = 2 * 6 = 12
Jak widać źle boki policzyłeś.
| | a+b−c | | 6√3 − 6 | |
r = |
| = |
| = 3√3 − 3= 3(√3−1) |
| | 2 | | 2 | |
L = 2πr = 6π(
√3−1)
17 mar 17:11
ICSP:
17 mar 17:12
Piotr: Ok. dzięki
17 mar 17:40
19 maj 19:44