matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz miejsca zerowe. Oblicz współrzędne wierzchołka paraboli.
Help me:
Wyznacz miejsca zerowe. Oblicz współrzędne wierzchołka paraboli. f(x) = 2x −
1
2
x
2
Z góry dzięki za pomoc
16 mar 19:10
Basia:
wierzchołek: f(x) = −
1
2
x
2
+2x a=−
1
2
b=2 c=0 a resztę masz tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/79.html
m.zerowe 2x−
1
2
x
2
= 0 /*2 4x − x
2
= 0 x(4−x)=0 dokończ.......
16 mar 19:16
Help me:
x
1
=0 x
2
=4
16 mar 19:21