jak to rozwiązać??
mathew: jak to rozwiązać

9
x−10*3
x+9>0
8 kwi 20:43
Eta:
3x = t 9x = (3x)2 = t2
policz jako równ. kwadratowe z t
następnie wróć do podstawienia i wylicz x
pamiętając ,że t >0
8 kwi 20:57
Basia:
9=32
9x=(32)x = 32x=(3x)2
t=3x t>0
t2 − 10t + 9 >0
rozwiązujesz nierówność kwadratową
dostaniesz t1=1 i t2=9
t∈(−∞,1)u(9;+∞)
ale t>0 czyli
t∈(0,1) lub t∈(9;+∞)
czyli:
3x<1 lub 3x>9
to już potrafisz rozwiązać ?
8 kwi 20:58
8 kwi 20:59
Eta: Sory ...... nierówność kwadratowa oczywiście!
8 kwi 21:01
tim: Basiu... daj coś innym roztrzaskać
8 kwi 21:02
Eta: Myślałam,że poszłaś do sklepu, po coś słodkiego
8 kwi 21:02
mathew: dzięki
8 kwi 21:03
Basia: post
13320; tam jeszcze dwa zadanka zostały;
a Ecie polecam to co Tim w tym poście napisał; włos się na głowie jeży !
8 kwi 21:04