Potrzebuje pomocy
Klaudia: Potrzebuje paru wskazowek / podpowiedzi do zadan z stereometrii

1) Wysokosc ostroslupa prawidlowego trojkatnego ma dlugosc rowna krawedzi podstawy.
Znajdz miare kata jaki tworzy krawedz boczna z plaszczyzna podstawy.
2) W ostroslupie prawidlowym trojkatnym sciana boczna tworzy z podstawa kat o mierze 60
stopni. Promine opisanego na podstawie ma dlugosc 10. Oblicz dlugosc krawedzi bocznej
ostroslupa.
3) Suma dlugosci wszystkich krawedzi ostroslupa prawidlowego trojkatnego wynosi 72.
Krawedz boczna tworzy z podstawa kat ktorego sinus jest rowny
√39. Oblicz pole
powierzchni bocznej ostroslupa.
Dziekuje z gory za pomoc !
8 kwi 20:18
Basia: Podpowiadam ad.1
8 kwi 20:30
Basia:
P − punkt przecięcia wysokości podstawy (tr.ABC)
S − wierzchołek ostrosłupa
tr.APS jest prostokatny
|PS| = H = a
gdzie h wysokość podstawy
podstawa jest tr.równobocznym o boku a
Czy to wystarczy ?
8 kwi 20:34
tim:

Basiu, mam pytanie czy ostrosłup ma wierzchołek zawsze nad przecięciem wysokości lub
przekątnych?
8 kwi 20:36
Basia: W prawidłowych tak bo prawidłowy ma wszystkie krawędzie boczne równe
W innych na ogół nie np. jedna krawędź jest prostopadła do płaszczyzny podstawy
jest więc wysokością, czyli spodek wysokości to jeden z wierzchołków podstawy
czyli jak napisałeś wierzchołek ostrosłupa jest nad wierzchołkiem podstawy.
Było tu dziś nawet takie zadanko.
8 kwi 20:46
tim: Nie cierpie mojego teacher od matmy..
Gada dziś o ostrosłupach [nie prawidłowych] i, że spodek MUSI BYĆ nad przecięciem się...
. Ale jak sie pytam, to on, że ma przerwę...
8 kwi 20:47
8 kwi 20:51
Basia: Patrz >Zbiór zadań dla gimnazjum; Matematyka z plusem 2, str.97 zad.28
8 kwi 20:53
tim: 1. Za roK
IIGIM
2. Korzystamy z tych książek
8 kwi 20:59
tim: Basiu... Jak widać, w mojej szkole matematyka to dno... [bez urazy dla matematyki]
8 kwi 21:06
Basia: No to co zabieracie się do (2) i (3) ? Idę zaparzyć herbatkę !
Biedny Tim ! Że też akurat Tobie się tak fatalnie trafiło !
8 kwi 21:08
tim: Basiu

, a co zrobię? Nie mam wyboru
8 kwi 21:14
Basia: Tylko jedno gimnazjum ? Nie możesz zmienić ?
8 kwi 21:27
Basia:

2) W ostroslupie prawidlowym trojkatnym sciana boczna tworzy z podstawa kat o mierze 60
stopni. Promine opisanego na podstawie ma dlugosc 10. Oblicz dlugosc krawedzi bocznej
ostroslupa.
Trójkąt RPS jest prostokatny
kąt PRS=α = 60
podstawa ABC jest tr.równo bocznym
AB=BC=AC=a
wylicz h
p
wylicz |PR|
wylicz H=PS
tr.APS też jest prostokatny
PS masz
z tw.Pitagorasa liczysz AS
8 kwi 21:57
Klaudia: Dzieki bardzo za wyjasnienia ! Jak bedziecie mieli czas i checito rowniez potrzebuje
wskazowek do tych zadanek
a) Ramie trojkata rownoramiennego ma dlugosc 5, a podstawa dlugosc 8. Trojkat ten jest
podstawa ostroslupa a srodek ciezkosci trojkata jest spodkiem wysokosci ostroslupa.
Oblicz objetosc ostroslupa wiedzac ze najkrotsza krawedz boczna ma dlugosc 4
b) W ostroslupie ktorego podstawa jest trojkat rownoboczny o boku dlugosci "a", jedna z
krawedzi bocznych jest prostopadla do podstawy. Dwie pozostale krawedzie tworza z
podstawa katy o mierze . Znajdz pole najwiekszej sciany bocznej oraz tangens kata
nachylenia tej sciany do plaszczyzny podstawy.
Dzieki z gory
8 kwi 22:04
Basia: 3) Suma dlugosci wszystkich krawedzi ostroslupa prawidlowego trojkatnego wynosi 72.
| | √3 | |
Krawedz boczna tworzy z podstawa kat ktorego sinus jest rowny |
| . Oblicz pole |
| | 9 | |
powierzchni bocznej ostroslupa.
Rysunek jak wyżej
AB=AC=BC =a
AS=BS=CS=b
α to kąt PAS
liczysz z jedynki tryg. cosα
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3a + 3b = 72
a+b = 24
−−−−−−−−−−−−−−−−
rozwiąż ten układ równań
mając a liczysz P
p i h
p
z tr.APS i tw.Pitagorasa albo z sinusa liczysz PS=H
| | 1 | |
z tr.RPS liczysz RS=hb (RP= |
| hp) |
| | 3 | |
8 kwi 22:13