| a | ||
( | )2 + h2 = b2 | |
| 2 |
| 2P | ||
r = | ||
| a + b + b |
| ah | ||
P = | = 12 | |
| 2 |
| 24 | 24 | 3 | ||||
r = | = | = | ||||
| 6 + 5 +5 | 16 | 2 |
jeszcze z jednym nie potrafię sobie poradzić, a mianowicie
Na okręgu o promieniu 2 opisano trójkąt równoramienny o kącie przy podstawie 30. Oblicz obwód
tego trójkąta

| 2P | ||
r = | ||
| a + b + c |
| 1 | ||
P = | *2a√3*a = a2√3 | |
| 2 |
| 2a2√3 | ||
r = | ||
| 2a(2 + √3) |
| 2a2√3 | ||
2 = | ||
| 2a(2 + √3) |
| a√3 | ||
2 = | ||
| 2 + √3 |
A może tak?
α=300
β=600
W CEO
| 2 | ||
Sinβ= | ||
| x |
| 2 | 4√3 | |||
x= | = | |||
| sinβ | 3 |
| 4√3 | ||
h=ICDI=2+x=2+ | ||
| 3 |