matematykaszkolna.pl
trójkąt ja: Dany jest trójkąt o wierzchołkach A (−4,2) B (0,4) C(6,−4) wyznacz długość wysokości poprowadzonej z wierzchołka B i oblicz pole trójkąta Wyrysowałam sobie trójkąt w układzie poprowadziłam z wysokość ale jak zacząć obliczać ? wysokość AD *DB ? a bok później z funkcji czy jak ?
12 mar 11:51
pomagacz: policz długości boków: dAB = (xB − xA)2 + (yB − yA)2 = ... dAC = (xC − xA)2 + (yC − yA)2 = ... dBC = (xC − xB)2 + (yC − yB)2 = ... wysokość to prosta prostopadła do przeciwległego boku, do której należy wierzchołek z którego prowadzimy daną wysokość czyli wierzchołek to B, przeciwległy bok to AC, musisz policzyć równanie prostej kAC, a później stąd 42, liczysz równanie prostej prostopadłej, do której należy punkt B lB następnie szukasz punktu wspólnego D prostych kAC i lB, obliczasz długość odcinka dBD = (xD − xB)2 + (yD − yB)2 = ... = h (wysokość) a wzór na pole to znasz emotka
12 mar 12:22
ja: fajnie czarna magia heheh ale spróbuję
12 mar 12:30
pomagacz: to napisz później jak Ci poszło z liczeniem i pomyślimy czy jest dobrze, ok?
12 mar 12:45
JA: OK JAK POLICZĘ TO NAPISZE
12 mar 13:12
FunnyBoy: Ja proponuję policzyć pole trójkąta oraz długość |AC| i potem wystarczy podstawić do wzoru:
 1 
PΔ =

|AC| * h
 2 
Z tego wzoru można policzyć pole trójkąta znając współrzędne wierzchołków
 1 
PΔ =

|(xB−xa)(yC−yA) − (yB − yA)(xC−xA)|
 2 
12 mar 13:19
pomagacz: równanie prostej do której należą dwa punkty: A = (xA, yA) B = (xB, yB)
yA = axA + b  
yB = axB + b
równanie prostej prostopadłej: z powyższego liczysz a oraz b y = a1x + b
 1 
a1 = −

a 
dla B: szukasz b: yB = a1xB + b1 szukanie punktu wspólnego W = (x, y) dwóch prostych: y = a1x + b1 y = ax + b y = y szukasz x, a następnie y długość odcinka dBW = ... to wysokość trójkąta
 a * h dAC * dBW 
P =

=

2 2 
12 mar 13:27