trójkąt
ja: Dany jest trójkąt o wierzchołkach A (−4,2) B (0,4) C(6,−4)
wyznacz długość wysokości poprowadzonej z wierzchołka B i oblicz pole trójkąta
Wyrysowałam sobie trójkąt w układzie poprowadziłam z wysokość ale jak zacząć obliczać ?
wysokość
√AD *DB 


? a bok później z funkcji czy jak ?
12 mar 11:51
pomagacz:
policz długości boków:
d
AB =
√(xB − xA)2 + (yB − yA)2 = ...
d
AC =
√(xC − xA)2 + (yC − yA)2 = ...
d
BC =
√(xC − xB)2 + (yC − yB)2 = ...
wysokość to prosta prostopadła do przeciwległego boku, do której należy wierzchołek z którego
prowadzimy daną wysokość
czyli wierzchołek to B, przeciwległy bok to AC, musisz policzyć równanie prostej k
AC, a
później stąd
42, liczysz równanie prostej prostopadłej, do której należy punkt B l
B
następnie szukasz punktu wspólnego D prostych k
AC i l
B, obliczasz długość odcinka
d
BD =
√(xD − xB)2 + (yD − yB)2 = ... = h (wysokość)
a wzór na pole to znasz
12 mar 12:22
ja: fajnie czarna magia heheh ale spróbuję
12 mar 12:30
pomagacz:
to napisz później jak Ci poszło z liczeniem i pomyślimy czy jest dobrze, ok?
12 mar 12:45
JA: OK JAK POLICZĘ TO NAPISZE
12 mar 13:12
FunnyBoy: Ja proponuję policzyć pole trójkąta oraz długość |AC| i potem wystarczy podstawić do wzoru:
Z tego wzoru można policzyć pole trójkąta znając współrzędne wierzchołków
| | 1 | |
PΔ = |
| |(xB−xa)(yC−yA) − (yB − yA)(xC−xA)| |
| | 2 | |
12 mar 13:19
pomagacz:
równanie prostej do której należą dwa punkty:
A = (x
A, y
A)
B = (x
B, y
B)
| ⎧ | yA = axA + b | |
| ⎩ | yB = axB + b |
|
równanie prostej prostopadłej:
z powyższego liczysz a oraz b
y
⊥ = a
1x + b
dla B:
szukasz b:
y
B = a
1x
B + b
1
szukanie punktu wspólnego W = (x, y) dwóch prostych:
y
⊥ = a
1x + b
1
y = ax + b
y
⊥ = y
szukasz x, a następnie y
długość odcinka d
BW = ... to wysokość trójkąta
| | a * h | | dAC * dBW | |
P△ = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
12 mar 13:27