k
mario: Proszę o rozwiązanie: 2,6 x 1/2 + 6,8 / 2 2/5 =
7 kwi 21:39
mario: xpt możesz jeszcze jedno zadanie rozwiązać?
7 kwi 21:43
xpt: to zadanie ma wyglądać tak:
?
7 kwi 21:43
mario: a dalej?
7 kwi 21:44
xpt: Na pewno masz takie urządzenie jak kalkulator. Ma on 10 cyfr od zera do dziewiątki.
Kalkulatory zwykle posiadają przy najmniej cztery funkcje:
dodawanie oznaczone plusem
odejmowanie oznaczone poziomą kreską
mnożenie oznaczone iksem bądź gwiazdką
dzielenie oznaczone taką ukośną kreską / lub dwoma kropkami po jednej nad i pod poziomą
kreską
Jeżeli korzystasz z Windowsa 95 lub nowszego to powinieneś być w stanie włączyć
start−>programy−>akcesoria−>kalkulator
będź też korzystając z polecenia uruchom z menu start uruchomić program calc
Na linuksie nie korzystam z kalkulatora graficznego, chyba gdzieś jest i pewnie ma nazwę
coś w stylu xcalc ale polecam kalkulator tekstowy dc − nie spotkałem się z
linuksem, który by do nie posiadał. Jeśli chcesz z niego korzystać to po prostu
przeczytaj manual − tam jest wszystko opisane.
Teraz przejdźmy do zadania:
Jeśli nie wiesz, że 1/2 to 0,5 możesz nacisnąć kolejno na kalkulatorze klawisze [1] [/]
[2] [=]
zapisz sobie na kartce wynik.
następnie naciskaj po kolei [2] [,] [6] [*] wpisz otrzymany wynik i potwierdź klawiszem
[=]
Tamten poprzedni wynik zamaluj korektorem.
teraz bedą schody − naciskasz co następuje: [6] [,] [8] [/] [2] [*] [2] [/] [5] [+] i
wpisujesz wynik z kartki, znowu pottwierdzasz wszystko klawiszem [=]
Zmazujesz wynik z kartki i wpisujesz ten z wyświetlacza.
Jeżeli nic nie pokręciłeś to właśnie udało Ci się rozwiązać pierwsze w życiu zadanie przy
pomocy kalkulatora ! ! !
7 kwi 21:56
xpt: Uff ale się rozpisałem, mam nadzieję, że pomogłem.
7 kwi 21:57
mario: napisz krótko i węzłowato proszę
7 kwi 21:58
xpt: Czemu znowu robisz 2 takie same tematy z tym samym zadaniem?
13265
13258
Krótko i węzłowato:
jesli chcesz konkretnie mieć obliczone zadanie to nie pisz tutaj, napisz na przykład na
google, tam jest wbudowany kalkulator.
Twoje zadanie po skopiowaniu i wklejeniu w pasek wyszukiwania google (i zamienieniu "x"
na "*") wygląda tak:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=2%2C6+*+1%2F2+%2B+6%2C8+%2F+2+2%2F5&btnG=Szukaj+w+Google&lr=&aq=f&oq=
wklej ten ciąg znaczków do paska adresu przeglądarki.
7 kwi 22:01
xpt: chociaż pewnie chodziło Ci o takie równanie:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=2%2C6+*+1%2F2+%2B+6%2C8+%2F+2+2%2F5&btnG=Szukaj+w+Google&lr=&aq=f&oq=
7 kwi 22:04
Magda Płachta: Moja Pusta płytak na Strone Interntowy Znaleś na inerntowy Moje Mmuzyke to jest Fajne
Muzyki do Suhani take składnki
19 kwi 13:09