matematykaszkolna.pl
k mario: Proszę o rozwiązanie: 2,6 x 1/2 + 6,8 / 2 2/5 =
7 kwi 21:39
mario: xpt możesz jeszcze jedno zadanie rozwiązać?
7 kwi 21:43
xpt: to zadanie ma wyglądać tak:
 1 6,8 2 
2,6 *

+

*

2 2 5 
?
7 kwi 21:43
mario: a dalej?
7 kwi 21:44
xpt: Na pewno masz takie urządzenie jak kalkulator. Ma on 10 cyfr od zera do dziewiątki. Kalkulatory zwykle posiadają przy najmniej cztery funkcje: dodawanie oznaczone plusem odejmowanie oznaczone poziomą kreską mnożenie oznaczone iksem bądź gwiazdką dzielenie oznaczone taką ukośną kreską / lub dwoma kropkami po jednej nad i pod poziomą kreską Jeżeli korzystasz z Windowsa 95 lub nowszego to powinieneś być w stanie włączyć start−>programy−>akcesoria−>kalkulator będź też korzystając z polecenia uruchom z menu start uruchomić program calc Na linuksie nie korzystam z kalkulatora graficznego, chyba gdzieś jest i pewnie ma nazwę coś w stylu xcalc ale polecam kalkulator tekstowy dc − nie spotkałem się z linuksem, który by do nie posiadał. Jeśli chcesz z niego korzystać to po prostu przeczytaj manual − tam jest wszystko opisane. Teraz przejdźmy do zadania: Jeśli nie wiesz, że 1/2 to 0,5 możesz nacisnąć kolejno na kalkulatorze klawisze [1] [/] [2] [=] zapisz sobie na kartce wynik. następnie naciskaj po kolei [2] [,] [6] [*] wpisz otrzymany wynik i potwierdź klawiszem [=] Tamten poprzedni wynik zamaluj korektorem. teraz bedą schody − naciskasz co następuje: [6] [,] [8] [/] [2] [*] [2] [/] [5] [+] i wpisujesz wynik z kartki, znowu pottwierdzasz wszystko klawiszem [=] Zmazujesz wynik z kartki i wpisujesz ten z wyświetlacza. Jeżeli nic nie pokręciłeś to właśnie udało Ci się rozwiązać pierwsze w życiu zadanie przy pomocy kalkulatora ! ! !
7 kwi 21:56
xpt: Uff ale się rozpisałem, mam nadzieję, że pomogłem.
7 kwi 21:57
mario: napisz krótko i węzłowato proszę
7 kwi 21:58
xpt: Czemu znowu robisz 2 takie same tematy z tym samym zadaniem? 13265 13258 Krótko i węzłowato: jesli chcesz konkretnie mieć obliczone zadanie to nie pisz tutaj, napisz na przykład na google, tam jest wbudowany kalkulator. Twoje zadanie po skopiowaniu i wklejeniu w pasek wyszukiwania google (i zamienieniu "x" na "*") wygląda tak: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=2%2C6+*+1%2F2+%2B+6%2C8+%2F+2+2%2F5&btnG=Szukaj+w+Google&lr=&aq=f&oq= wklej ten ciąg znaczków do paska adresu przeglądarki.
7 kwi 22:01
xpt: chociaż pewnie chodziło Ci o takie równanie: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=2%2C6+*+1%2F2+%2B+6%2C8+%2F+2+2%2F5&btnG=Szukaj+w+Google&lr=&aq=f&oq=
7 kwi 22:04
Magda Płachta: Moja Pusta płytak na Strone Interntowy Znaleś na inerntowy Moje Mmuzyke to jest Fajne Muzyki do Suhani take składnki
19 kwi 13:09