prawdopodobieństwo
Joanna: Danych jest 5 pudełek ponumerowanych liczbami od 1 do 5. W każdym pudełku znajduje się 20 kul
ponumerowanych liczbami od 1 do 20. Z każdego pudełka wybieramy jedną kulę. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że każda z wylosowanych liczb jest mniejsza
od wszystkich liczb wylosowanych z pudełek o większych numerach. Wynik podaj w postaci ułamka
nieskracalnego.
11 mar 19:41
Artur z miasta Neptuna:
To jest jakieś zadanie dodatkowe? Bo na pewno nie jest z normalnego poziomu.
11 mar 20:28
Eta:
|Ω|= 20
5
A −− ciągi pięcioelementowe takie,że
n
1<n
2<n
3<n
4<n
5 gdzie 1,2,3,4,5 −−− to numery pudełek
| | 20 | |
|A|= |
| =............... |
| | 5 | |
| | |A| | |
P(A)= |
| =............ |
| | |Ω| | |
11 mar 21:03
rumpek: dokładnie to tam:
| | 20 | | | |
|A| = |
| powinno być |A| = | = .. |
| | 5 | | |
11 mar 21:08
Artur z miasta Neptuna:
Eta −−− a gdzie warunek o tym, że kula wyciągnięta z trzeciego musi być mniejsza od sumy kul
wyciągniętych z 4 i 5? i inne warunki (na kule wyciągnięte z innych pudełek)
11 mar 21:15
rumpek: dobrze jest
11 mar 21:17
Eta:
| | | |
Oczywiście,że |A|= | ..........  |
| | |
11 mar 21:20
rumpek: Eto patrzyłaś wczorajszy arkusz z 2 maturki?

z zadania.info?
11 mar 21:21
Eta:
Dopiero dzisiaj patrzyłam ( wczoraj nie było mnie w domu )
11 mar 21:24
rumpek: I jak wrażenia? Dla mnie trochę zbyt łatwe jak na maturę organizowaną przez ten portal, rok
temu były zdecydowanie trudniejsze zadania
11 mar 21:25
Eta:
W zad. 2 ja bym się powołała na małe twierdzenie Fermata i po bólu
11 mar 21:26
Eta:
Też tak uważam, tylko niepotrzebnie te koszmarne rachunki

( np w zad, 1/
11 mar 21:27
11 mar 21:28
rumpek: osobiście liczyłem na trudniejszy dowód geometryczny
11 mar 21:34
Eta:
No i bardzo łatwe z r−ku prawdopodobieństwa
11 mar 21:36
rumpek: Tak tutaj nawet nie ma co dyskutować

, mogli dać bardziej maturalne. Tak sobie myślę, że w
tym roku dadzą z prawdopodobieństwa coś na niewiadomych jak za starych dobrych lat, albo
jakieś równanie kombinatoryczne.
11 mar 21:38
11 mar 21:40
rumpek: 
11 mar 21:42