.
witam: Witam forumowiczów, zapewne grono z Was robiło II próbną maturę rozszerzoną ze strony
zadania.info. Podacie swoje wyniki?
11 mar 17:33
rumpek: ok, łatwiejsza niż poprzednia
11 mar 17:34
rumpek:
| | −7 − √73 | | √105 − 5 | |
Zad 1. x∊(−∞, |
| )U(−6, −1)U( |
| , +∞) |
| | 2 | | 2 | |
Zad 2. dowód
Zad 4. dowód
| | 11π | | 7π | | π | |
Zad 5. x∊{ |
| , |
| , |
| } |
| | 12 | | 12 | | 4 | |
Zad 6. a
1 = 19
Zad 7. (−8,16) lub (8, −16)
Zad 8. dowód
Zad 9. 20
11 mar 17:38
rumpek: wszystkie wyniki się zgadzają z odp, tak na marginesie
11 mar 17:39
witam: Jak to jest, dla mnie była poprzednia łatwiejsza i to o dużo... Dzięki

Póżniej pewnie bd miał
pytanie do któregoś zadania
11 mar 17:42
kylo1303: A co to sa za matury jesli mozna spytac? Tylko nei oczekuja odpowiedzi typu: "z matematyki"
11 mar 17:44
rumpek: 
próbne organizowane przez zadania.info, w tamtym roku to był poziom

te 2 na
razie były proste
11 mar 17:45
kylo1303: A jak poszla ostatnia podstawowa? 100% ?
11 mar 17:47
rumpek: 96%

2 ostatnich odpowiedzi nie zaznaczyłem

na karcie
11 mar 17:48
kylo1303: My nawet kart nie mielismy. Wynikow oczywiscie jeszcze nie mamy, ale u mnie bedzie 96
albo 98 (raczej 98). Ale wyniki wszystkie dobre

I jeszcze zapytam, piszecie moze jutro
mature rozszerzona? Bo ja jakas mam, a nie wiem czy to oficjalna czy nie.
11 mar 17:50
rumpek: nie, żadnej nie było z OKE

Jak będziesz miał arkusz to możesz wrzucić
11 mar 17:52
kylo1303: Miec bede pewnie dopiero jak nauczyciel sprawdzi, a troche mu na to zejdzie bo ma jeszcze
sprawdziany i maturki postawowe, ale moze uda sie zrobic zdjecie czy cos w tym rodzaju

Ale
zakladam ze trudniejsze zadania zapamietam i napisze, o ile bedzie to mozliwe.
11 mar 17:56
rumpek: ok
11 mar 18:14
witam: rumpek przestań że były proste, co Ty chciałbyś na egzaminie jeśli tak

Ty to lepiej rób
olimpiady a nie matury
11 mar 18:16
rumpek: od olimpiad mamy
Vaxa
11 mar 18:18
rumpek: ale nie tylko ja uważam, że były zbyt proste jako rozszerzenie

wystarczy zobaczyć jakie
próbne były w tamtym roku
11 mar 18:19
witam: mogłbyś mi podpowiedziec w zad5? doszedlem do : 4(sinxcosx)2 − sinxcosx − 1/2=0 ale chyba z
tego nie wyjdzie...
11 mar 18:24
witam: w zad 2 porozbijałem: (n−1)n(n+1)(n2−n+1)(n2+n+1) czy to cos daje?
11 mar 18:26
rumpek:
Zad 2

moje ulubione
11 mar 18:27
rumpek:
Zad 2.
" Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej n liczba n 7 − n jest podzielna przez 7. "
Rozwiązanie:
Na podstawie małego Twierdzenia Fermata, które mówi, że jeżeli p jest liczbą pierwszą dla
dowolnej całkowitej liczby a, to liczba a
p − a jest podzielna przez p. Zatem cała liczba n
7
− n dzieli się przez 7.
c.n.u.
Oczywiście przeprowadziłem jeszcze dowód dla bezpieczeństwa

, że twierdzenie jest prawdziwe
11 mar 18:29
rumpek:
Poprawka:
1o "n7 − n"
2o "ap − a"
11 mar 18:29
rumpek:
Z tego co rozbiłeś to naturalnie też można pociągnąć

(n − 1)n(n + 1)(n
2 − n + 1)(n
2 + n + 1) = n(n − 1)(n + 1)( (n + 3)(n − 2) + 7)((n − 3)(n + 2)
− 7)
I teraz widzimy, że: (n − 3), (n − 2), (n − 1), n, (n + 1), (n + 2), (n + 3) to siedem
kolejnych liczb całkowitych, w których na pewno jedna dzieli się przez 7, czyli całe wyrażenie
podzielne jest przez 7
c.n.u.
11 mar 18:33
rumpek:
Odnośnie zadania z trygonometrią:
| | 7 | |
"Rozwiąż równanie (2 − cos2x)(2 + cos2x) = sinxcosx + |
| w przedziale x∊<0, π>. " |
| | 2 | |
Widzimy, że w pierwszym nawiasie jest wzór skróconego mnożenia: (a − b)(a + b) = a
2 − b
2
| | 7 | |
4 − cos22x = sinxcosx + |
| |
| | 2 | |
| | 7 | |
4 − (1 − sin2x) = sinxcosx + |
| / * 2 |
| | 2 | |
8 − 2 + 2sin
22x = 2sinxcosx + 7
6 + 2sinx
22x = sin2x + 7
t = sin2x, t∊<−1,1>
6 + 2t
2 = t + 7
2t
2 − t − 1 = 0
Δ
t = 1 + 8 = 9 ⇒
√Δt = 3
11 mar 18:37
witam: dzięki wkopałem się z innym wzorem na cos2x i miałem ładne obliczenie na całą stronę
11 mar 18:41
witam: Jak te 7 się odjęły bo nie widzę coś (zad2)
11 mar 18:57
rumpek: (n + 3)(n − 2) + 7 = n
2 − 2n + 3n − 6 + 7 = n
2 + n + 1 podobnie z drugim nawiasem

po prostu trzeba zastosować niezbyt popularne grupowanie
11 mar 19:08
witam: To rozumiem, tylko później powypisywałeś koło siebie : "teraz widzimy, że: (n − 3), (n − 2), (n
− 1), n, (n + 1), (n + 2), (n + 3) " ale chyba juz czaje, bo tu nie ma znaku mnozenia, po
prostu powybierałes te wyrazy. A jezcze pytanie to twierdzenie fermata jest wymagane?
11 mar 19:17
rumpek: Twierdzenie Fermata − to studia

ale przydatne bo dowód można zrobić w jednej linijce

o
podzielności liczb

. Natomiast aby udowodnić tw. fermata to już indukcja.
(*) = n * (n − 1) * (n + 1) * ( (n + 3)(n − 2) + 7)((n − 3)* (n + 2) − 7)
nie wybrałem, po prostu nie widzisz ze jest znak mnożenia ? ze środka tylko wyciągnąłem te (n +
3), wszystko ok jest
11 mar 19:21
ola: czy ktoś mógłby wytłumaczyć mi jak zrobić zadanie 4 ?
18 mar 21:09
rumpek:
Tw. sinusów wystarczy
18 mar 21:10
18 mar 21:13
ola: ooo dzieki
18 mar 21:14
Święty: rumpek to samo co tydzień temu

Skrobnij odpowiedzi do trzeciego arkusza z rozszerzenia
w wolnym czasie
18 mar 21:14
rumpek: ok, momencik proszę
18 mar 21:15
rumpek:
Odpowiedzi do maturki z dnia 17.03.2012:
| | 992011 + 1 | | 992012 + 1 | |
Zad 1. |
| > |
| |
| | 992012 + 1 | | 992013 + 1 | |
Zad 2. dowód
Zad 3. dowód
| | 2π | | 4π | |
Zad 4. x∊{0, |
| , |
| , 2π} |
| | 3 | | 3 | |
Zad 5. dowód
Zad 6. k∊(−11,−2)U(5, +
∞)
Zad 7. 3
√3
Zad 8. 93 000
Zad 9. (x + 5)
2 + (y − 1)
2 = 18 ∨ (x − 1)
2 + (y + 5)
2 = 18
Zad 11. 20
√313
18 mar 21:19
Święty: Dzięki
18 mar 21:20
rumpek: Święty i jak ci ta maturka poszła? Ja osobiście mam niedosyt − rok temu "chłopaki" fajne
arkusze dawali, dużo trudniejsze i zadania mało popularne
18 mar 21:21
Święty: Prawdę mówiąc to dopiero jutro znajdę czas, aby to rozwiązać. Zobaczyłem, że siedzisz na forum
to od razu poprosiłem o wyniki, żeby Cię jutro tutaj specjalnie nie szukać
18 mar 21:24
rumpek: 
jutro mam tylko maturę próbną z ustnego ang w sql
18 mar 21:25
Święty: Angielski przejdzie

Gorzej z polskim
18 mar 21:27
rumpek: z polskiego

trza będzie "kupić" Mszę
18 mar 21:28
Święty: A po maturze "odpust"
18 mar 21:28
Eta:
Za kogo?
18 mar 21:29
rumpek: i spanie do 12
18 mar 21:29
rumpek: Za "zdaną" maturkę
18 mar 21:29
Eta:
18 mar 21:30
rumpek:
18 mar 21:31
Eta:

czyt.
<banan>
18 mar 21:32
rumpek: Dziękuję
18 mar 21:34