zadanka
taja: Witam,
Jak komuś się chce prosiłabym o zamieszczanie zadań z matematyki poziom rozszerzony.
Okrąg w ukladzie wspolrzecnych,
f. kwadratowa
f. wielomianowa. zbiory liczb,
wektory,
podstawowa trygonometra (bez rownan, twierdzenie podwojego cos)
Chodzi mi o zadania maturalne
11 mar 15:58
tn: pomożecie?
11 mar 16:51
xData: A) Do okręgu:
Zad. 1
Dany jest okrąg o równaniu: X2 + 4x + y2 −6y = −5 i prosta l: y = −2x + 1. Wyznacz długość
cięciwy okręgu zawartej w danej prostej oraz cosinus kąta środkowego opartego an tej cięciwie
Zad. 2
Punkty będące środkami okręgów stycznych zewnętrznie do okręgu o równaniu x2 + y2 = 4 i
jednocześnie do osi OX tworzą pewien zbiór. Wyznacz ten zbiór i narysuj go w układzie
współrzędnych. Podane punkty będą tworzyły pewien wykres funkcji. Określ jego dziedzinę, zbiór
wartości funkcji, monotoniczność oraz określ liczbę rozwiązań w zależności od parametru p.
11 mar 17:16
11 mar 17:22
11 mar 17:24