a=3 b=a+2=>
b=5
r2=(3−3)2+(−3−2)2=> r2=25
Równanie okręgu: (x−3)2+(y−5)2=25
b) S(a,b)
{ (1−a)2+b2=r2
| |a+b−2| | |a+b+3| | |||
{ | = | =r | ||
| √2 | √2 |
?
A po polsku?
A teraz− znikam! Tadam.
więc ich odległość od siebie jest równa 2r ,
| |C1−C2| | |5| | 5 | ||||
obliczmy więc | = 2r = | =2r i r>0 <−> r= | => | |||
| √A2+B2 | √2 | 2√2 |
| 25 | ||
r2= | ||
| 8 |
| |a+b−2| | |a+b+3| | 5 | |||
= | =r= | ||||
| √2 | √2 | 2√2 |
| 1 | 1 | |||
Zgadza nam się wynik jedynie w przypadku, gdy a+b=− | więc=> b=− | −a | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 25 | |||
(1−a)2+(− | −a)2= | |||
| 2 | 8 |
| 1 | 25 | |||
1−2a+a2+ | +a+a2= | |||
| 4 | 8 |
| 3 | 1 | 5 | 7 | |||||
rozw: a=− | i b= | lub a= | i b=− | |||||
| 4 | 4 | 4 | 4 |
| 3 | 1 | 25 | ||||
o1: (x+ | )2+(y− | )2= | ||||
| 4 | 4 | 8 |
| 5 | 7 | 25 | ||||
o2: (x− | )2+(y+ | )2= | ||||
| 4 | 4 | 8 |
| |3+b| | |
=3=> |3+b|=3√2 <−> 3√2=3+b lub −3√2=3+b => b=3√2−3 lub b=−3√2−3 | |
| √2 |
| |−3+b| | |
=3=> |−3+b|=3√2 <−> 3√2=−3+b lub −3√2=−3+b => b=3√2+3 lub | |
| √2 |
b=−3√2+3
Równania okręgów:
o1:(x−3)2+(y−3√2+3)2=9
o2:(x−3)2+(y+3√2+3)2=9
o3:(x−3)2+(y−3√2−3)2=9
o4:(x−3)2+(y+3√2−3)2=9
Zad. 8.57 wyd. Podkowa, str. 174
Napisz równanie okręgu:
a) przechodzącego przez punkty A(3,0) i B(−1,2), którego środek leży na prostej o równaniu
x−y+2=0,
b) przechodzącego przez pkt P(1,0) i stycznego do prostych określonych równaniami:
x+y−2=0 oraz x+y+3=0
c) o promieniu 3, który jest styczny do osi y i prostej o równaniu x+y=0