Prawdopodobieństwo
Basiek: Wydaje się ambitne.
Może ktoś się skusi.

W urnie znajduje się N losów, przy czym M z nich to losy wygrywające (M≤N). Wybieramy losowo n
losów z urny (n≤N) i niech p oznacza prawdopodobieństwo, że dokładnie , m spośród losów to
losy wygrywające (m≤M oraz m≤n). Uzasadnij, że:
11 mar 13:41
elpe: ja Ci to pięknie zrobie a Ty mi napisz list z angliczka
11 mar 13:43
Basiek: 
To co to tam potrzebujesz?
11 mar 13:43
elpe: a działasz coś z Longmana podst. ?
11 mar 13:44
Basiek: Nie, ale posiadam.
11 mar 13:45
elpe: to mozesz mi pomóc bezinteresownie

bo prawdopodobieństwa jeszcze nie potrafie na takim
poziomie

ja tam dopiero urny/kuleczki orzeł\reszka
11 mar 13:47
Basiek: Haha

No mogę, mogę
11 mar 13:47
elpe: 14 dział Państwo i społeczeństwo
list do redakcji.

napisalem niby to ale nie czuje zeby ta praca była za rewelacyjna

zwłaszcza ze pisałem o murzynach wykorzystywanych w kopalni

I would be grateful
11 mar 13:50
Basiek: Jesteście przy 14−tce?

wooow.

My ostatnio pisaliśmy (ja nie przyszłam) spr z 7−mki i
8−mki.
11 mar 13:51
elpe: no jesteśmy

skończymy to i mamy robić do końca same matury ustne z jakiejś tam książki
11 mar 13:54
Basiek: Hm, może mi podasz jaki chcesz problem opisać, dlaczego jest istotny, jaka jest przyczyna itd?

5 zdań po polsku o czym mam pisać
11 mar 13:56
rumpek: elpe masz to Repetytorium z Longmana, podstawowe?
11 mar 14:00
elpe: no więc ja osobiście napisałem o tych biednych "nigger" wśród których mam kolegę
wykorzystywanego w pracy w kopalni pracuje 2x dłużej za 0,5 wynagrodzenia
przypuszczalną przyczyną jest nieznajomość prawa (w sensie czarni nic nie wiedzą)
a rozwiazanie problemu nagłosnienie przez media i edukacja
jeżeli nie masz czasu to nie pisz

bo źle sie bd z tym czuł

mozemy tez zrobic tak:
dokończę swoja prace i wyśle Ci na e−mail to mi sprawdzisz

bo na forum zdjecia nie wrzucę
11 mar 14:02
elpe: tak na tym opiera sie moja wiedza

Longman..
11 mar 14:03
Basiek: Szczerze mówiąc, tak byłoby najlepiej.

Mam problem z wymyślaniem. Potłumaczyć mogę,
gramatykę uwielbiam robić, ale zmyślać... no, problematyczne.
11 mar 14:04
rumpek: też to mam

dopiero 9 unit zaczęliśmy

(kulturę)
11 mar 14:04
elpe: no to
rumpek nie matematyka tylko mozesz zrobić wyjątek i mi napisać
11 mar 14:06
Basiek: My jesteśmy przy zdrowiu, jedenastce.

A w drugiej grupie (rozszerzenie) są przy 10−tce: nauka i technika.

Od zeszłego tygodnia chodzę na 2 angielskie ^^
11 mar 14:07
rumpek: u mnie ang wygląda tak, że na rozwiązywanie ćwiczeń przeznaczamy 1−2h lekcyjne a przez kolejny
tydzień pyta każdego z tego materiału ustnego (ale rzecz jasna nie na ocenę)
11 mar 14:10
Basiek: My mamy na zadanie domowe prawie cały dział, który potem drugi raz robimy na lekcjach.
...
11 mar 14:10
elpe: no to my pierwsze 10ćwiczeń do domu 1 lekcja czytanie 2 słuchanie 3 pytanie losowe 1 os
4 kartkówka ze słówek i pisanie podobnego listy czy coś

czasem 3 x 2
11 mar 14:13
rumpek:
11 mar 14:13
Basiek: My mamy spr. z dwóch działów, z czego jest tam może 10−15 słowek (czyli średnio się opłaca
uczyć), opis obrazka, jakieś pytania, coś jakby z ustnej, ale pisemnie i jest napisanie listu.

A w domciu nic nie piszemy

W ogóle, robię tego Longmana tylko dlatego, że obiecałam kolegom, żeby mieli od kogo przepisać.
Mam za dobre serce
11 mar 14:16
rumpek: a co ty tam z tym listem wyskrobałeś

?
11 mar 14:23
elpe: nadal skrobie

wstawię poźniej wersję finalną, może Wam sie przyda
11 mar 14:33
Basiek: Pisz, pisz
Rumpek mógłbyś coś przeanalizować i mi wytłumaczyć? Takie proste coś.
11 mar 14:53
rumpek: co takiego

na razie oglądam skoki

a potem będę maturkę sprawdzał
11 mar 15:24
Basiek: http://www.zadania.info/d38/2128188
Obliczyłam i nie zgadza mi się z tym wynik, jak chciałam sobie sprawdzić.
Robiłam tym pierwszym sposobem.
Wychodzi : m∊(−
∞,−1)∪(1,+
∞) (po uwzględnieniu i odjęciu opcji f. liniowej)
| | 4 | |
I jeszcze trzeba porównać warunek z Δ => m∊(−∞,− |
| >∪<0,+∞) |
| | 5 | |
Jakim cudem komuś wyszła taka odp? −
−
11 mar 15:29
rumpek:
Tym ich pierwszym sposobem to:
| ⎧ | x1 + x2 ≥ 0 | |
| ⎩ | x1 * x2 ≥ 0 |
|
takie warunki + Δ ≥ 0
Warunki gwarantują nam, że pierwiastki będą nieujemne, czyli dodatnie + zero. Rozwiązując te
warunki otrzymamy m∊<−1,1) <− czyli ta odpowiedź to dla czego są nieujemne (dodatnie + zero).
Pozostało narysować sobie całą sytuację, czyli taką aby otrzymać pierwiastki niedodatnie
(ujemne + zero), wystarczy wyciąć z liczb rzeczywistych ten przedział i otrzymamy: x∊(−
∞,
−1)U<1, +
∞)

potem tylko część wspólna i otrzymamy rozwiązanie
11 mar 15:36
rumpek:

pomarańczowe − nieujemne, czerwone − niedodatnie(tych szukamy)
11 mar 15:39
Basiek: Ruuumpek ukatrupię Cię

Dotąd rozumiem.
Tylko potem, jak już CI to wyjdzie i porównasz sobie to z dziedziną....
| | 4 | |
nie powinno wyjść czasem m∊(−∞,− |
| >∪(1,+∞) |
| | 5 | |
rozumiesz... to −4/5 z Δ ,...
11 mar 15:41
rumpek:
11 mar 15:42
rumpek:

dobrze jest
11 mar 15:44
11 mar 15:46
rumpek: 
zawsze najłatwiej narysować i zaznaczyć
11 mar 15:47
Basiek: Ależ rysowałam.
11 mar 15:47
rumpek:
11 mar 15:48
Basiek: Pozostawmy to bez komentarza. Idę na kawę.

Potrzebuję odpoczynku.

Będę za godzinkę.
Rumpku dziękuję.
Elpe, będę na forum za godzinkę, ale jak coś: basiek@gg.pl − mój mail
11 mar 15:49
Aga1: p=P(A)
jak się rozpisze lewą i prawą stronę, to ładnie wychodzi bez żadnego kombinowania.
11 mar 15:56
Basiek: Aga dziękuję, doszłam do tego, żeby to tak przedstawić, ale nie bardzo umiem przekształcić
lewą do prawej. Ale dziękuję bardzo, będę próbować.
PS. Jakby coś, to ja już jestem
11 mar 17:51
elpe: aa za zaraz Ci wysle na maila to mi sprawdzisz te "głupoty" to moze nawet oddam prace i dostanę
5
11 mar 17:57
Basiek: Okeeej
11 mar 18:01
Basiek: Wykaż, że jeżeli trójkąt nie jest rozwartokątny, oraz miara α jednego z jego kątów spełnia
| | 2cos2α | |
warunek sinα+cosα≤ |
| to trójkąt ten jest prostokątny. |
| | sin2α−2 | |
Oo
11 mar 20:06
Aga1:
Odnośnie zadania z prawdopodobieństwa.
Basiek Przekształć lewą i prawą stronę i zobaczysz, że są równe.
11 mar 20:19
Basiek: Aguś chwilka, bo jestem w środku jeszcze innego zadanka. Zaraz będę próbować
11 mar 20:23
Basiek: Na pewno nie ma ktoś jakiegoś super pomysłu do udowodnienia tego czegoś o trójkącie, żebym
mogła to chociaż wykuć na pamięć?
11 mar 23:04
Godzio:
Momencik
11 mar 23:08
Basiek:
11 mar 23:08
Basiek: To ja idę po kawę
11 mar 23:09
Godzio: Informacja, że trójkąt nie jest rozwartokątny mówi nam, że
cosα,sinα > 0 i α ∊ (0o,90o) Zatem:
(sin2α − 2)(sinα + cosα) − 2(cos2α − sin2α) ≥ 0
(2sinαcosα − 2)(sinα + cosα) − 2(cosα − sinα)(cosα + sinα) ≥ 0
(sinα + cosα)(2sinαcosα − 2 − 2cosα + 2sinα) ≥ 0
(sinα + cosα)(2cosα(sinα − 1) + 2(sinα − 1) ) ≥ 0
2(sinα + cosα)(sinα − 1)(cosα + 1) ≥ 0
Na początku mamy dane, że ta nierówność jest prawdziwa, zatem:
sinα + cosα > 0 (to wiemy z założenia)
sinα − 1 ≥ 0 ⇒ sinα ≥ 1 ⇔ sinα = 1 ⇒ α = 90o
cosα + 1 > 0
Zatem trójkąt jest prostokątny
11 mar 23:14
Basiek: Jezu, Godzio, a coś Ty zrobił w pierwszej linijce, że masz zwykłą nierówność bez pierwiastków?
11 mar 23:21
Basiek: * bez ułamków.
Ech, naprawdę padam jak rzadko.
11 mar 23:22
Godzio:
Pomnożyłem przez (sin2α − 2) pamiętając o zmianie znaku nierówności i odjąłem to co po prawej
zostało
11 mar 23:23
Basiek: Okej, jak będziesz potrzebować nerki, to daj znać.
11 mar 23:23
Godzio:
Haha

Ok
11 mar 23:24
Basiek: Nawet zrozumiałam O.o
Jeszcze 5 zadań i mogę iść spać
11 mar 23:33
Godzio: 
To ja dalej czytam opowiadanie po niemiecku
11 mar 23:34
Basiek: Niemiecki... fuu.

Powodzenia.
I dziękuję. Bardzo, bardzo, baaardzo.
11 mar 23:36
Basiek: Ma ktoś jeszcze czas/ siłę przemęczyć ze mną jedno zad. z wektorami?
12 mar 00:18
Godzio:
No dawaj, a nie się pytasz
12 mar 00:21
Basiek: W czworokącie ABCD dane są wektor AB = [6,−3], wektor DA = [−8,−7] oraz środek S = (3, 2)
przekątnej DB. Wyznacz współrzędne rzutu prostopadłego punktu D na prostą AB.
12 mar 00:24
Basiek: I ten... bo jakby nie wiem, co robię źle.
12 mar 00:25
Basiek: (tu wektory) BD=DA+AB= [−2,−10]
12 mar 00:27
Basiek: z tego :
3−xb=−1
2−yb=−5 B(4,7)
xd−3=−1
yd−2=−5 D(2,−3)
I teraz.... bo to D powinno mieć współrzędne B .
12 mar 00:28
Godzio:

Rysunek to podstawa i teraz mogę myśleć
12 mar 00:32
Basiek: Potrzebne mi tylko do wyliczenia pkt A, B, D.
W sumie, wiem jak zrobić, ale za nic mi nie wychodzi. Wychodzi na opak...Przez co
12 mar 00:34
Godzio: Masz odp ?
12 mar 00:40
12 mar 00:43
Godzio: Tak mi wychodzi
12 mar 00:43
Basiek: A jaki D Ci wychodzi?
12 mar 00:44
Godzio:
S(3,2)
Pierwsze już masz źle, bo
DB = DA + AB = [−2,−10]
DB = DS + SB ⇒ DS = SB = [−1.−5]
x
B − 3 = − 1 ⇒ x
B = 2
y
B − 2 = − 5 ⇒ y
B = − 3
3 − x
D = − 1 ⇒ x
D = 4
2 − y
D = − 5 ⇒ y
D = 7
B(2,−3) D(4,7)
AB = [6,−3] ⇒ 2 − x
A = 6 ⇒ x
A = − 4, −3 − y
A = −3 ⇒ y
A = 0
A(−4,0)
Prosta AB:
−3 = 2a + b
0 = 4a + b
−3 = − 2a
Prostopadła przechodząca przez D :
Punkt przecięcia:
| | 2 | | 29 | | 3 | |
− |
| x + |
| = |
| x − 6 /* 6 |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
− 4x + 58 = 9x − 36
13x = 22
Szukaj błędu

Współrzędne wyliczyłem dobrze i wgl hmmm
12 mar 00:47
Basiek: Dodawanie wektorów było ponad 2 lata temu.

Widzę, że oczywiście źle. Jak zawsze na początku.
Jej.... mało skoczyć z mostu.

Dobra, rozkminię te wszystkie zad. chociażbym miała nie spać i jutro do szkoły nie wstać.
A Ty powinieneś dostać jakiś order
12 mar 00:52
MQ: | | 1 | |
Jeżeli AB=[6,−3] to w prostej AB wsp. a=− |
| |
| | 2 | |
12 mar 00:52
Godzio:
Zapamiętaj:
A
B +
BC = AC a B znika
12 mar 00:53
Eta:
Zamiast "orderu" .........

dla
Godzia
12 mar 00:54
Godzio: No już znalazłem ...
3 = 2a + b
0 =
−4a + b
3 = 6a
12 mar 00:54
Basiek: Jakieś nowatorskie metody nauki widzę.

Ja jednak wolę "początek z początkiem, koniec z
końcem"

I jest wektor!
12 mar 00:54
Eta:
Jak w życiu

............. związać koniec z końcem
12 mar 00:56
Godzio:
Hehe
12 mar 00:56
Eta:
12 mar 00:57
Basiek: I rozwiązać matematykę z poniedziałkiem.

Dałam się wmanipulować w robienie wszystkim zadań,
przez co własnych... nie zrobiłam.

Dobra, liczę/ przepisuję/ myślę!
12 mar 00:57
kylo1303: Widze, ze niektorzy za nic maja pozna pore

Ja tez postanowilem sobie zrobic caly zestaw
z Aksjomatu (geometria analityczna) i wlasnie udalo mi sie skonczyc. Przy czym sprawdzajac
jedno zadanie natknalem sie na twoj watek
Basiek (
128448) i powiem szczerze ze
strasznie sobie utrudniliscie z
rumpkiem zadanie

Mnie naszly watpliwosci czy mam
dobrze bo nie skorzystalem w ogole z informacji, ze trojkat jest rownoboczny, a mimo to bylo
banalne (proste dzialania na wektorach). Wiec jak bedziesz miala troche czasu wolnego to
polecam powrocic do zadania i sprobowac dzialan na waktorach, bez obliczania wspolrzednych
wierzcholka C

To tak w ramach treningu.
12 mar 01:14
Basiek: Jak wyłączę gg i facebooka, to będę mieć mnóstwo wolnego czasu.
PS. nienawidzę wektorów.
I wiesz co
kylo?

Ty to potrafisz wbić nóż prosto w serce.
12 mar 01:16
MQ: Basiek błąd jest na początku! DA+AB to jest DB, a nie BD, stąd ci wyszły błedne
współrzędne punktów B i D. A potem już poleciało.
12 mar 01:19
kylo1303: W tym momencie ranisz moje uczucia. Ja to wszystko z myśla o Tobie! Trafi ci sie takie
zadania na maturze to zamiast 3min bedziesz robic 15

Po zrobieniu zestawu musze stwierdzic
ze w geo. analitycznej jest jeden wielki plus: zadania mozna czesto zrobic na kilka sposobow.
Kiepsko tylko jak wybierzesz ten zly (raz obliczenia zajely mi pol strony A4, i byly typu:
√121104, a mozna bylo to zrobic w 2och linijkach− tak wiec wiem cos o zlym doborze sposobu
rozwiazywania)...
12 mar 01:20
Basiek: Ale:
"Po 2. chciałam sobie poćwiczyć z tym wykorzystaniem tg, bo hm... rzadko korzystam, a okazuje
się przydatne."
Zresztą− nienawidzę wektorów
12 mar 01:24
Basiek: Reasumując zrobiliśmy− bo ja to raczej średnio 21 zadań z matury rozszerzonej na takim dość
wysokim, tak mi się zdaje poziomie.


Nieukończone zostało tylko jedno. Ale to nic.
Dziękuję.

Dobranoc
12 mar 01:43