.
elpe: cześć
Basiek jak tam przygotowania do maturki?
20 lut 15:25
Basiek: cześć
elpe
a trochę nie tak jak planowałam ale, zawsze coś do przodu

a Ty jak tam?
20 lut 15:46
Basiek: Ja to napisałam? O.o
Kurcze, nie. Chyba nie.
Właśnie robię angielski, ogólnie, w tamtym tyg. zrobiłam sobie wieeeelkie wolne. Zaczynam się
uczyć, mam trochę siły
20 lut 15:57
elpe: o kurde

zeby sprawdzić czy to naprawdę
Basiek musze dac zadanie z analitycznej

haha
20 lut 16:00
Pan lodu i śniegu: Który Basiek jest prawdziwy. o.o
20 lut 16:02
Basiek: Hahaha, ten bardziej leniwy i mówiący, że zaraz zacznie coś robić? Ale póki co nic nie zrobił.
20 lut 16:03
elpe: prawdziwy
Basiek lubi analityczną

wiec może małe zadanie by tu nie zaszkodziło
20 lut 16:03
Basiek: Lubię lubię, a i przerwę od matematyki miałam potwooorną.
Elpe i
ZKS (dobrze myślę?) − cześć
20 lut 16:05
elpe: no nareszcie

a co do zadania to dać Ci coś ciekawego?

i u mnie sie zmieniło juz lubie
analityczna
20 lut 16:06
Basiek: Moja krew

Ech... no, daj, daj. Jak skończę tę... stronę ang. to zrobię sobie.
20 lut 16:07
Pan lodu i śniegu: cześć.
20 lut 16:09
elpe: ja sie muszę wziąć za angielski ale jakoś nie bardzo mam ochotę

a zadanie brzmi następująco:
punkt M jest środkiem ciężkości trójkąta równobocznego ABC, w którym A=(0,0) B(6,0) a pkt C ma
obie wspołrzedne dodatnie
| | → | | → | | → | |
udowodnij ze |
| + |
| + |
| =0 to powinny być wspołrzędne wektorów ale nie wiem jak |
| | MA | | MB | | MC | |
to sie profesjonalnie pisze

hah
20 lut 16:13
Basiek: Wektorków nie lubię, ale cóż zrobić...
A Ty zrobiłeś już to i tak mnie testujesz, czy po prostu rzucasz mnie na głęboką wodę?
20 lut 16:15
elpe: ja własnie stanąłem na tym...

bo tak samo nie lubię wektorów

reszta to juz pięknie
idzie
20 lut 16:16
Basiek: Dobra, czekaj. Angielski najpierw, herbatkę zrobić i będę myyyśleć
20 lut 16:17
Basiek: A, czekaj.
ZKS, nie dotykaj tego!
20 lut 16:17
rumpek:
* obliczyliście punkt C? w sumie to jest proste − szukamy prostej CB lub CA, liczymy odległość
AB, następnie liczymy pole i podstawiamy pod ten fajny wzór z 3 punktami. Możemy obliczyć
punkt M (wzór jest w tablicach podobnie jak ten na pole). Dalej już prosto
20 lut 16:26
Basiek: Ale ja też chciałam...
<robi smutną minę skrzywdzonego dziecka>
20 lut 16:28
rumpek: 
ok to idę zakuwać na sprawdzian z ang
20 lut 16:29
Basiek: Angielski... ble.
Powodzenia.
20 lut 16:30
rumpek: dzięki

wzajemnie
20 lut 16:30
Basiek: We just need to do this, so let's start.

C(x,y) i x,y>0
IABI=IACI=IBCI
IABI=6
6=
√x2+y2 (IACI)=
√(x−6)2+y2
Filozoficzne pytanie− kto liczy ?
20 lut 16:34
Basiek: {x2+y2=36
{x2−12x+36+y2=36
x2+y2=x2−12x+36+y2
36−12x=0
12(3−x)=0=> x=3 => 9+y2=36=> y2=27=> y=3√3
?
20 lut 16:38
20 lut 16:40
Basiek: W sumie, racja.

⇒ IACI∊k i k=ax+b⇔a=tg60=
√3
To by mi się zgadzało z drugą współrzędną w sumie. To dobrze.
20 lut 16:43
rumpek:
20 lut 16:43
Basiek: rumpek nad czym (chodzi mi o konkret) siedzisz teraz ?
20 lut 16:44
rumpek: jeżeli chodzi o ang: to sprawdzian "zakupy i usługi"
20 lut 16:45
Basiek: U, repetytorium widzę.
Słówka... fuuu. Nienawidzę słówek. Co prawda jestem w stanie nauczyć się tego w ciągu 1−2h z
dwóch działów, ale pachnie mi to bezsensem.
20 lut 16:46
rumpek: 
z czego maturkę zdajesz? ang? też z "repetytorium longmana" korzystacie ?
20 lut 16:47
Basiek: Ta, tylko ja mam podstawę w szkole.

Oczywiście zdaję rozszerzenie... właśnie rozmyślam nad swoją głupotą
20 lut 16:48
rumpek: 
u mnie w klasie też kilka porwało się na rozszerzoną, lecz teraz zauważyli, że nauczycielka
zerowe przygotowanie do rozszerzenia. na fakultetach to da teksty do czytania i tyle
20 lut 16:49
Basiek: Wy macie fakultety...cóż.
Ja porwałam się jako jedyna. Większość mojego lektoratu boi się podstawę zdawać.
20 lut 16:50
rumpek: ogólnie to boję się zdawać :
* ustnej z ang
* ustnej i pisemnej z polaka

Z polaka jakoś nie umiem "wbijać" się w klucz
20 lut 16:52
Basiek: Dobra, coś tu zaczęłam pisać....
Powiedzmy, że AM leżą na prostej l, zaś BM na prostej i
| | √3 | | √3 | | √3 | |
l: y=ax+b i wiemy, że nachylenie α=30, więc tgα= |
| => y= |
| x+b 0= |
| *0+b=> |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | √3 | | √3 | | √3 | |
i: y=ax+b i α=150=> tgα=− |
| => y=− |
| x+b⇔ 0=− |
| *6+b=> b=2√3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
No i...
szukamy pkt przecięcia i oraz l (czyli M)
20 lut 16:54
Basiek: rumpek ? Będzie dobrze
20 lut 16:55
Basiek: M(3,√3)
20 lut 16:56
rumpek:
*
Basiek skoro masz obliczoną prostą AC, lub BC to liczysz teraz pole ze wzoru:
| | a2√3 | |
P = |
| następnie obliczone pole podstawiasz pod: |
| | 4 | |
| | 1 | |
P = |
| |(x b − x a)(y c − y a) − (y b − y a)(x c − x a)| (chyba dobrze pamiętam  ) |
| | 2 | |
Obliczysz w ten sposób punkt C. Dalej punkt M możemy obliczyć ze wzoru:
| | xa + xb + xc | | ya + yb + yc | |
M( |
| ; |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
tak powinno być łatwiej

* masz jakieś propozycje co zrobić aby "wbić" się w system punktowy z polaka? jakieś wskazówki

?
20 lut 16:58
Basiek: → → →
MA+MB+MC= [0−3,0−√3]+ [6−3,0−√3]+[3−3,3√3−√3]= [−3,−√3]+[3,−√3+[0,2√3]=[0,0]=0
cnu.
20 lut 16:59
rumpek:
20 lut 17:00
elpe: mówiłem ze proste
20 lut 17:02
Basiek: Po 1. wzorów nie pamiętam... ani trochę. Czarna dziura.

Więc staram się nie korzystać

A
przynajmniej jak najmniej.
Po 2. chciałam sobie poćwiczyć z tym wykorzystaniem tg, bo hm... rzadko korzystam, a okazuje
się przydatne.
Po 3. nigdy nie miałam tego problemu..., chociaż idzie mi coraz gorzej, w 1 LO trafiałam sobie
prawie w 100% w klucz− życie. Jeśli chcesz się "nauczyć", to jak ze wszystkim.... trzeba
poćwiczyć!
Więc co robisz: bierzesz sobie przykładowy text z jakiejś matury (patrz na oryginalne, a nie
jakieś tam...), no i wypisujesz w pkt co byś sobie normalnie wypisał pisząc maturę. Tzn. pod
kątem klucza, np. (pod kątem Granicy): Justyna− wygodna kochanka (Zenon); Justyna− rywalka,
bla bla (Elżbieta). Skończysz (powinno Ci to zająć od 15−25 min.)− otwierasz klucz z egzaminu
i porównujesz, potem tego czego nie masz, a w kluczu było− szukasz w tekście itd.
Ufff, wybacz, że tak obszernie.

Mam nadzieję, ze zrozumiale.
20 lut 17:05
rumpek: 
dzieki
20 lut 17:08
Basiek: Nie ma problemu, ja nigdy nie próbowałam, ale ponoć pomaga
20 lut 17:09
rumpek:
20 lut 17:10
Basiek: Okej, ja znikam, będę o 20. jakby coś ktoś chciał
20 lut 17:29