nierówność
mario: Rozwiąż nierówność oraz x∊
b) 2x
2 < 0
10 mar 16:51
Basiek: a) 2x2<0 /:2
x2<0 Kiedy? Nigdy! Cała parabola leży nad osią OX, więc
nierówność sprzeczna.
10 mar 17:40
Basiek: Aaa. x∊∅
10 mar 17:41
Beti: b) 2x2 < 0 /:2
x2 < 0 → brak rozwiązania, bo żadna liczba po podniesieniu do kwadratu nie ma
wartości ujemnej
odp.: x ε Φ
c), d) − podobnie, więc spróbuj sam
10 mar 17:44
Tragos: Basiek, Cała parabola leży nad osią OX − sformułowanie niezbyt trefne, bo dla x = 0 mamy
wartość 0
10 mar 17:53
Beti: a co jest z tym x? bo u mnie obok x wyświetla się kwadracik
10 mar 17:54
10 mar 17:57
Tragos:
10 mar 18:04
mario:
x
2 ≥ 0
czyli x ∊ (−
∞,0> U <0 , +
∞)
10 mar 18:26
Basiek: Gut.
Jeszcze d
10 mar 18:27
mario: no spoko ale te a) i b) to jakieś dziwne jest...
10 mar 18:32
Basiek: Nie. Normalne.

Co jest dziwne? Czego nie rozumiesz?
10 mar 18:34
10 mar 18:34
Basiek: Nie. Ani trochę tak:
po pierwsze: jeśli podzielisz to przez 4, to będziesz mieć:
Rozwiązanie bd wyglądać tak:
x
2≤0
jeśli mnożysz lub dzielisz nierówność przez liczbę ujemną zmieniasz znak na odwrotny

Zapamiętać.
Teraz możesz dorozwiązywać

Jest jeszcze taka opcja, że nie mnożysz przez −4, a przez samo 4. wtedy:
−x
2≥0
i rysujesz sobie parabolkę identyczną, jak poprzednie, tylko ramiona ma mieć skierowane w dół.
10 mar 18:38
mario: x∊ (−∞, 0> U< 0, ∞)
10 mar 18:40
Basiek: No nie....
x=0
10 mar 18:40
mario: Kurde... x2 ≤ 0 więc co źle?
10 mar 18:43
mario: ramiona w dół.
10 mar 18:44
mario:
10 mar 18:44
Basiek: Nieeee. Wtedy, jak mnożyliśmy przez ujemną, to się pozbyliśmy minusa przed x2, więc ramiona są
do góry przecież...
10 mar 18:47
mario:
| | −1 | |
współczynnik a decyduje czy ramiona w górę czy w dół. Współczynnik a wynosi |
| więc |
| | 4 | |
ramiona skierowane w dół...
10 mar 18:49
10 mar 18:49
mario: eeee.... mylę się...
10 mar 18:49
10 mar 18:49
Basiek: A tu masz takie możliwości: jednym sposobem i drugim:
x
2≤0 i −x
2≥0
Narysuj. Myśl
10 mar 18:52
mario: x∊Φ
10 mar 18:54
Basiek: Taka odpowiedź byłaby, gdybyś miał < i >, a tu masz jeszcze możliwość RÓWNE.
Jaką wartość ma ta parabolka w x=0

?
10 mar 18:55
mario: x∊ <0>
10 mar 19:01
Basiek: Tak się tego nie zapisuje.
Można ew. tak x∊{0} , ale raczej najpoprawniejszy zapis to x=0
Masz:
http://www.wolframalpha.com/
Wolfram to CUDO. Będzie Ci bardzo pomocny. Możesz się nim "pobawić". Powymyślaj sobie jakieś
funkcje kwadratowe, z równymi współczynnikami itd. Pooglądać wykresy, które Ci narysuje,
przeanalizuj.
I będzie dobrze
10 mar 19:04
mario: to jest darmowe? Trzeba się logować?
10 mar 19:05
Basiek: Darmowe, nie trzeba.

Enjoy.
10 mar 19:08
mario: bez sensu
10 mar 19:12
Basiek: Co jest "bez sensu"? oO
10 mar 19:13