Prawdopodobieństwo
Andrzej: W urnie jest 6 kul białych 4 czarne i 2 zielone. Losowano cztery razy po jednej kuli ze
zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo, że dokładnie trzy razy wyjęto kulę białą.
10 mar 11:08
10 mar 11:12
Andrzej: ze schematu bernoulliego wychodzi mi 1/4 a powinno 1/8, a drzewkiem nie wiem jak
10 mar 11:25
Basiek: Jak sobie rozrysujesz drzewko, to będziesz mieć dla tej gałązki z 4−ma białymi:
Tak bardzo łopatologicznie rozpisując:
| 6 | | 6 | | 6 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| * |
| = |
| * |
| * |
| = |
| |
| 12 | | 12 | | 12 | | 2 | | 2 | | 2 | | 8 | |
10 mar 11:29
Basiek: Ups

kurczę. Źle mówię. Źle czytam

Tam są 4 losowania. Muszę sobie to narysować w takim
razie na kartce.
10 mar 11:44
MQ: Mnie się wydaje, że powinno być 1/4, tak jak mu wyszło ze schematu.
| | | | 6 | |
Mamy | dobre rozwiązania, każde z prawdopodobieństwem ( |
| )4, bo 4 losowania, a |
| | | 12 | |
| | 6 | |
losowanie przeciwne też ma prawdopodobieństwo |
| .
|
| | 12 | |
Jak w pysk strzelił wychodzi 1/4.
10 mar 11:50
Andrzej: W odpowiedzi jest 1/8
10 mar 11:53
Basiek: Mnie też drzewkiem wyszła 1/8
Mogę zeskanować.
10 mar 11:54
Andrzej: Prosił bym
10 mar 11:56
Andrzej: Do Basiek: Odnośnie tego schematu Bernoulliego jaki wynik Ci wyszedł?
Mógł byś to też przedstawić?
10 mar 11:59
Basiek: http://i42.tinypic.com/2j29lec.jpg
Masz drzewko

Jak zawsze jest... brzydko, wybacz pismo

I tak dalej.
Powinno być jeszcze dopisane, żeby był max na maturze:
B− zdarzenie polegające na wylosowaniu kuli białej
C− −II− kuli czarnej
Z− −II− kuli zielonej
I wiesz co? Wydaje mi się, że te dwie gałęzie C i Z można zastąpić jedną

Ale nie chciało mi
się kombinować
10 mar 12:02
MQ: No to z innej beczki: 4 losowania na dwoje babka wróżyła −− 2
4=16 możliwości.
4 rozwiązania nas zadowalają.
Prawdopodobieństwo 4/16=1/4
Gdzie w takim razie mój błąd w rozumowaniu
10 mar 12:04
Basiek: MQ właśnie sobie to zrobiłam Bernoulliem

I wychodzi czarno na białym 1/4
10 mar 12:06
Andrzej: MQ nie wiem czy dobrze mówie ale jest 12
4 możliwosći wylosowania jednej kuli, wielkie dzięki
Basiek
10 mar 12:07
MQ: Czyli błąd w odpowiedzi −− nie należy ufać odpowiedziom w zbiorach zadań.
10 mar 12:07
Andrzej: Ale Basiek zrobił drzewkiem i jest 1/8
10 mar 12:09
Basiek: MQ, ale zerknij na moje drzewko stochastyczne. Tam wychodzi 1/8. Wydaje mi się, że
zrobiłam je dobrze. Nawet się skupiłam.
10 mar 12:09
Andrzej: Ale czekaj, jak rysujemy drzewko i mamy pierwsze losowanie to mamy prawdopodobieństwo dla
białej kuli 6/12, jeżeli ja wylosujemy to w drugim losowaniu mamy już 5/11, w trzecim
losowaniu jezeli wylosujemy biała to mamy 4/10? A ty chyba tego nie uwzględniłeś?
10 mar 12:12
MQ: Basiek nie zaznaczyłaś gałezi BJBB −− powinnaś mieć 4 gałęzie, a zaznaczyłaś 3.
10 mar 12:12
Basiek: Łopatologicznie:
n=4
k=3
n−k=1
p=1/2
q=1/2
| | 1 | | 22 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P4(3)=4*( |
| )4= |
| = |
| = |
| ≠ |
| |
| | 2 | | 24 | | 22 | | 4 | | 8 | |
10 mar 12:13
MQ: Basiek Łopatologicznie, to ja do tego podchodzę −− ty czysto matematycznie.
10 mar 12:16
Basiek: Ok, czy dodając gałąź BJBB, której jak zawsze nie zauważyłam
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
P(S)= |
| + 1/2*1/2*1/2*1/2= |
| + |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | | 16 | | 16 | |
Jeszcze lepiej...
10 mar 12:16
Basiek: MQ może masz rację, mój humanistyczny mózg nie zawsze ogarnia łopatologizmów.
10 mar 12:18
MQ: Nie, wszystko się zgadza −− zapomniałem jeszcze o gałęzi: BBJB
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
czyli |
| + |
| + |
| = |
| |
| | 8 | | 16 | | 16 | | 4 | |
10 mar 12:20
Basiek: Super, jestem ślepa I głupia.

Ale przynajmniej się teraz zgadza. Dzięki za "poprawki"
10 mar 12:24
Basiek: Andrzej − ogarniasz, co się właśnie stało z drzewkiem?
10 mar 12:26
MQ: Czyli ja się wyłączam, bo obydwoje doszliśmy do wniosku, że odpowiedź 1/8 jest błędna.
Dzięki za współpracę.
10 mar 12:26
Basiek: | | 1 | |
Fakt faktem, inaczej niż |
| nie wyjdzie. I to żadnym możliwym sposobem  |
| | 4 | |
10 mar 12:33
10 mar 12:37