Viola: Proszę o pomoc
masz 3 kostki do gry. Rzucasz nimi 100 razy i zapisujesz wyniki. Już rzuciłam.
ile razy wypadła taka sama liczba oczek na wszystkich kostkach? 6
ile razy wypadła taka sama liczba oczek na 2 kostkach? 43
ile razy wypadla inna liczba oczek na każdej z kostek? 51
Oblicz prawdopodobieństwo kazdego z tych zdarzeń.
8 maj 21:30
Jakub: Hmm. Czyli jak rozumiem miałaś przeprowadzić doświadczenie polegające na rzucie 100 razy
kostką?
W takim razie prawdopodobieństwa są równe
P
1 = 6/100 = 0,06
P
2 = 43/100 = 0,43
P
3 = 51/100 = 0,51
Oczywiście są to wartości przybliżone a nie dokładne. Dokładnie to się liczy tak jak na
tej stronie
1019.
8 maj 21:56