prawdopodobieństwo całkowite,wzór Bayesa
iwa: W magazynie znajdują się żarówki pochodzące z dwóch fabryk. 6% pochodzi z fabryki I. Wśród
żarówek z fabryki I jest 1 % wadliwych, a spośród żarówek z fabryki II 2 % wadliwych. Z
magazynu pobrano losowo jedną żarówkę , która okazała się wadliwa. Jakie jest
prawdopodobieństwo tego,że ta żarówka została wyprodukowana przez fabrykę II?
6 mar 10:36
Artur z miasta Neptuna:
wykorzystaj wzór na prawdopodobieństwo warunkowe:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1020.html
gdzie:
A − żarówka pochodzi z fabryki I
B − żarówka jest zepsuta
A∩B − żarówka pochodzi z fabryki I i jest zepsuta
6 mar 10:39
Patronus: I − wybór pierwszej fabryki, P(I) = 0,06
II − wybór drugiej fabryki P(II) = 0,94
W − wybór wadliwej żarówki
P(W) = 0,06*0,01 + 0,94*0,02 = 0,0194
II∩W − wybór wadliwej żarówki z II fabryki
P(II∩W) = 0,94*0,02 = 0,0188
Prawdopodobieństwo, że żarówka pochodzi z II fabryki, pod warunkiem że jest wadliwa:
| | 0,0188 | |
P(II/W) = U{P(II∩W)}{P{W}) = |
| = 0,969072165 |
| | 0,0194 | |
6 mar 10:47
iwa: Dziękuję
6 mar 11:22
A: To jest źle wyliczone.Prawdopodobieństwo powinno wynieść 0,571
15 sty 20:55
PW: @A. co ty mówisz? Na zdrowy rozum: gdyby wadliwość była jednakowa, to prawdopodobieństwo,
że wadliwa pochodzi z fabryki drugiej wynosiłoby 0,94 (bo taka jest procentowa zawartość
wyrobów z tej fabryki w magazynie). Wadliwość wyrobów z drugiej fabryki jest jednak większa
niż z pierwszej. Szukane prawdopodobieństwo musi być większe niż 0,94, tak więc wynik
Patronusa jest rozsądny, a Twój nie.
15 sty 23:06
Gustlik:

W magazynie znajdują się żarówki pochodzące z dwóch fabryk. 6% pochodzi z fabryki I. Wśród
żarówek z fabryki I jest 1 % wadliwych, a spośród żarówek z fabryki II 2 % wadliwych. Z
magazynu pobrano losowo jedną żarówkę , która okazała się wadliwa. Jakie jest
prawdopodobieństwo tego,że ta żarówka została wyprodukowana przez fabrykę II?
I to jest typowe zadanie na drzewka.
Prawd. całkowite wylosowania żarówki wadliwej:
P(W)=0,06*0,01+0,94*0,02=0,0194
P(W|F
2)=0,02 − to można odczytać z drzewka,
Ze wzoru Bayesa:
| | P(W|F2)*P(F2) | | 0,02*0,94 | |
P(F2|W)= |
| = |
| =0,969 |
| | P(W) | | 0,0194 | |
Czyli stosując wzór Bayesa możemy podzielić odnogę drzewka, która nas interesuje (zaznaczona na
niebiesko przez prawdopodobieństwo całkowite.
16 sty 00:42