odbicia wykresów funkcji
Saizou : może mi ktoś wyjaśnić na czym polegają odbicia wykresów funkcji (symetria względem osi x oraz y
i punktu 0;0) na czym to polega? Bo ja tego nie obczajam nawet z "podręcznikiem" po lewej
stronie
5 mar 18:25
Saizou : rozumie to ktoś?
5 mar 18:34
Saizou :
5 mar 18:44
Saizou : up
5 mar 19:02
Saizou : ktokolwiek?
5 mar 19:14
Krzysiek:

mamy wykres czarny:
czerwony wykres:
odbicie symetryczne względem osi X
zielony względem osi Y
niebieski względem punktu (0,0)
przerywane proste to proste pomocnicze
5 mar 19:22
Saizou : ale jak korzystać z wzorów na to
bo np. mamy funkcję f(x)=2x+3 to jak mam to zrobić
5 mar 19:45
Krzysiek: a nie było czegoś takiego na lekcji, że jak zmienisz x na −x to otrzymasz odbicie względem osi
Y
jak zmienisz: y na −y to otrzymasz...
jak zmienisz x na −x i y na −y to otrzymasz...
5 mar 19:49
Saizou : właśnie było i ja tego nie rozumiem
bo mi się wydaje że to będzie tak
a) oś Y
y=−(2x+3)
b) oś x
y=−2x+3
b) punkt 0;0
y=−(−2x+3)
5 mar 19:54
Saizou :
5 mar 20:15
Saizou : wyjaśni mi ktoś to? proszę
6 mar 15:34
Basiek: względem OY g(x)=−f(x)
OX g(x)= f(−x)
punktu (0,0) g(x)=−f(−x)

Z tego wynika, że to powyżej jest ok
6 mar 15:37
Saizou : a jeszcze takie coś z wartościami bezwzględnymi
6 mar 15:38
Basiek: |f(x)| odbijasz wszystko nad oś OX
f(|x|) z prawej strony odbijasz na lewą.
6 mar 15:42
Saizou : wzory znam gorzej je zastosować
6 mar 15:45
Basiek: A co w nich trudnego?
6 mar 15:51
Saizou :

mamy daną funkcję f: y=2x+2
a)y=If(x)I czerwony
b)y=f(IxI) niebieski
czy to będzie tak?
6 mar 15:54
Basiek: Dokładnie

Jak nie jesteś pewny, czy coś, to zawsze sobie warto podstawić 4 punkty

2 dodatnie, 2
ujemne... wszystko jak na dłoni przy wykresach f. liniowych
6 mar 15:56
Saizou : a tak w ogóle Cześć Basiek
6 mar 15:58
Basiek: Hej
Saizou
6 mar 15:58
Saizou : i jak tam poszukiwania okularów
6 mar 16:02
Basiek: Ech, nosiłam jeden dzień.

Aktualnie zrezygnowałam. Jesteś świadkiem zdarzeń, czy
Błażejkiem?
6 mar 16:03
Saizou : ekhm nie nazywaj mnie tak
6 mar 16:03
6 mar 16:05
Saizou : dzięki
Basiu jesteś wielka, bo ja dzisiaj na matmie zgłupiałem przy wykresach funkcji
6 mar 16:07
Aga1: a)W symetrii względem osi OY nie zmienia się y, x zmienia się na −x
y=2(−x)+3
y=−2x+3
b) w symetrii względem osi x nie zmienia się x, a y zmienia się na −y
−y=2x+3//*(−1)
y=−2x−3
c) w symetrii względem (0,0) obydwie współrzędne zmieniają się
−y=2(−x)+3//*−1
y=2x−3.
6 mar 16:07
6 mar 16:11
Saizou : ale to tylko w ramach ćwiczeń było, w przećwiczeniu funkcji z wartościami bezwzględnymi
6 mar 16:13
Saizou : i sie pogubiłem i w końcu nic nie widziałem
6 mar 16:13
Hary: nic mi nie wychodzi
6 mar 16:15
Basiek: 
Hm, to jest u mnie standard na lekcji.

Ja sobie muszę sama wszystko poukładać w głowie−
za dużo, za szybko i mam wielkie nic, zamiast mózgu

Tymczasem idę, męczyć angielski, myślę, że będę mieć przerwę ok. 19−tej, więc jakbyś coś w tym
czasie "rozkminiał", to będę

Pa ? I powodzenia
6 mar 16:16
Saizou : na razie

i dzięki
6 mar 16:18