WYkresy funkcji z wartością bezgwzględa
Traktor: Czy jest z góry ustalony jakiś warunek dla rysowania wykresów funkcji z wartością bezwględną
typu:
y = sin(|x|) lub y = |sin(x)|
3 lut 17:29
Basiek : Oczywiście

Jeśli nakładamy moduł na argument (jak w pierwszym) − odbijamy po prostu prawą stronę wykresu
na lewą.
Zaś przy nakładaniu modułu na całą funkcję− odbijamy całość ponad oś OX.
3 lut 17:33
Traktor: o to mi chodziło dzięki
3 lut 17:38
Traktor: ale chyba lewa na prawą co nie

?
3 lut 17:38
...: Zgadza się

dodam jeszcze, że, np gdy y=−cosx wtedy symetria względem OX, a jeżeli y=sin(−x)
to wzgledem OY .
3 lut 17:38
3 lut 17:38
...: prawą na lewą tak jak pisala Basiek
3 lut 17:39
Traktor: super dzięki najmocniej
3 lut 17:39
Basiek : Eee. Chyba prawą na lewą. Tak mi się jednak wydaje.
3 lut 17:39
...: ja bym się upieral przy "odbijamy prawą stronę wykresu na lewą"
3 lut 17:44
Basiek : No, to się upieramy.

Zostało stwierdzone.
3 lut 17:45
Traktor: a dla y=|x|

?
3 lut 17:46
Traktor: dobra myslalem ze odbija sie symetrycznie to co jest po prawej stronie a jednak nie
3 lut 17:53
Basiek : W przypadku y=|x| − x stanowi całą funkcję, więc... obijasz ponad oś OX.

Nałożyłeś moduł na
całą funkcję
3 lut 17:56
Traktor: a jak dasz tam + to wszystko jest po prawej stronie

Chyba nie pewna reguła
3 lut 17:59
Basiek : Proszę?

Chyba hm... przestałam Cię właśnie rozumieć.
3 lut 18:00
Traktor: jednak masz racje ale jak z góry otrzymasz taką funkcję jak powyżej np y = |x| + x to skąd mam
wiedzieć jak wykres będzie wyglądać da się to jakoś rozbić ?
3 lut 18:03
...: dla y=|x| to będzie bodajże łamana której "wierzchołek" jest w pkt (0,1)
3 lut 18:04
3 lut 18:06
...: y = |x| + x to nawet nie wiem jak to by miało wyglądać
3 lut 18:07
Basiek : A gdybyś otrzymał funkcję
y = |x| + x
to rozpatrujesz dla x≤0 i x>0 osobno.
3 lut 18:07
Traktor: racja dzięki Basiek wszystko sie zgadza
3 lut 18:08
...: tak w (0,0). Basiek znowu ma rację
3 lut 18:09
Basiek : "znowu"... no raczej nie, wyjątkowo się nie mylę w tym momencie
3 lut 18:09