matematykaszkolna.pl
WYkresy funkcji z wartością bezgwzględa Traktor: Czy jest z góry ustalony jakiś warunek dla rysowania wykresów funkcji z wartością bezwględną typu: y = sin(|x|) lub y = |sin(x)|
3 lut 17:29
Basiek : Oczywiście emotka Jeśli nakładamy moduł na argument (jak w pierwszym) − odbijamy po prostu prawą stronę wykresu na lewą. Zaś przy nakładaniu modułu na całą funkcję− odbijamy całość ponad oś OX.
3 lut 17:33
Traktor: o to mi chodziło dzięki emotka
3 lut 17:38
Traktor: ale chyba lewa na prawą co nie ?
...: Zgadza się emotka dodam jeszcze, że, np gdy y=−cosx wtedy symetria względem OX, a jeżeli y=sin(−x) to wzgledem OY .
...: prawą na lewą tak jak pisala Basiek emotka
3 lut 17:39
Traktor: super dzięki najmocniej
Basiek : Eee. Chyba prawą na lewą. Tak mi się jednak wydaje.
...: ja bym się upieral przy "odbijamy prawą stronę wykresu na lewą"
3 lut 17:44
Basiek : No, to się upieramy. Zostało stwierdzone. emotka
3 lut 17:45
Traktor: a dla y=|x| ?
3 lut 17:46
Traktor: dobra myslalem ze odbija sie symetrycznie to co jest po prawej stronie a jednak nie
3 lut 17:53
Basiek : W przypadku y=|x| − x stanowi całą funkcję, więc... obijasz ponad oś OX. emotka Nałożyłeś moduł na całą funkcję emotka
3 lut 17:56
Traktor: a jak dasz tam + to wszystko jest po prawej stronie Chyba nie pewna reguła
3 lut 17:59
Basiek : Proszę? Chyba hm... przestałam Cię właśnie rozumieć.emotka
3 lut 18:00
Traktor: jednak masz racje ale jak z góry otrzymasz taką funkcję jak powyżej np y = |x| + x to skąd mam wiedzieć jak wykres będzie wyglądać da się to jakoś rozbić ?
3 lut 18:03
...: dla y=|x| to będzie bodajże łamana której "wierzchołek" jest w pkt (0,1)
3 lut 18:04
Basiek : y=|x| to jest wykres podstawowy wartości bezwzględnej o wierzchołku (0,0)... http://www.wolframalpha.com/input/?i=y%3D%7Cx%7C
3 lut 18:06
...: y = |x| + x to nawet nie wiem jak to by miało wyglądać
3 lut 18:07
Basiek : A gdybyś otrzymał funkcję y = |x| + x to rozpatrujesz dla x≤0 i x>0 osobno.
3 lut 18:07
Traktor: racja dzięki Basiek wszystko sie zgadza
3 lut 18:08
...: tak w (0,0). Basiek znowu ma rację
3 lut 18:09
Basiek : "znowu"... no raczej nie, wyjątkowo się nie mylę w tym momencie
3 lut 18:09