ZDARZENIE ELEMENTARNE
kala: rzucamy dwa razy kostką sześcienną do gry. wypisz zdarzenia elementarne sprzyjające zdarzeniom
losowym A, B, C, gdy:
a) zdarzenie A polega na tym ze za drugim razem wypadły cztery oczka lub szesc oczek.
b) zdarzenie B polega na tym, ze iloczyn liczb oczek wyrzuconych na obu kostkach jest mniejszy
od 14
c) zdarzenie C polega na tym, ze suma liczb oczek wyrzuconych na obu kostkach jest liczbą
podzielną przez 3.
podaj liczbę zdarzeń elementarnych sprzyjających zdarzeniom A, B, C.
5 mar 18:04
Beti: czemu sama nie spróbujesz? to nie jest takie trudne
5 mar 18:20
kala: dobra pomoc to macie widzę.

haha....
5 mar 18:21
Eff: b)
wyliczasz omege
Ω={(1,1), (1,2)..aż do (6.6)}
|Ω|=36
B−iloczyn liczby oczek mniejszy od 14
B={(1,1),(1,2) ... }
|B|=23
| | 23 | |
podstawiasz do wzoru P(B)= |
| |
| | 36 | |
5 mar 18:21
5 mar 18:26