POMOŻCIE
Piotr : oblicz pole powieszchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego. Przekątna sciany
bocznej 10 i kąt 60 stopni do krawędzi
5 kwi 19:16
smigol: co to jest powieSZchnia

policzy z tw. Pitagorasa wysokość tr. równobocznego (podstawy)
z trygonometrii policz wysokość ostrosłupa, korzystając z tego, że wysokości w dowolnym
trójkącie dzielę się w stosunku 2:1.
5 kwi 19:27
Piotr : mi wyszło 87,5
√3 i nie wiem czy to jest dobrze
5 kwi 19:38
Basia: Smigol od kiedy trójkąty (ściany boczne w ostrosłupie) mają przekątne ?
Wysokości dzielą się w stosunku 2:1 wyłącznie w trójkącie równobocznym
5 kwi 20:20
Piotr : basiu pomożesz
5 kwi 20:22
Basia: Napisz to zadanie prawidłowo. Patrz: Twój drugi post z tym samym zadaniem.
5 kwi 20:24
Piotr : oblicz pole powieszchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego. mam rysunek na i
przekątna sciany bocznej ( prostokąta) wynosi 10 i kąt do podstawy wynosi 60 stopni
5 kwi 20:27
Basia: To nie jest ostrosłup tylko graniastosłup prawidłowy trójkątny!
5 kwi 20:30
Piotr : wiem tez mi cos z tym nie pasuje

ma 2 trójkąty i 3 prostokąty . i zadanie jest
napewno dobre . Powtórki z plusem kl.3 gim. zestaw nr. 8
5 kwi 20:33
Basia:
a − krawędź podstawy
b − krawędź boczna
d − przekątna ściany bocznej
α − kąt między a i d
dane: d=10 α=60
Ściana boczna jest prostokątem.
Trójkąty wyznaczone przez przekątną są prostokątne.
Zapisz wzory na sinα i cosα w tr.prostokątnym
Podstaw dane.
Wyliczysz z tego a i b
Podstawa jest tr.równobocznym o boku a
Znajdź wzór na pole i policz Pp
Ściana boczna jest prostokątem o bokach a i b
Policz Pb
Pc = 2*Pp + 3*Pb
5 kwi 20:35
Basia: Nie mam tej książki, ale to na pewno zwykły błąd drukarski. Ma być graniastosłup.
5 kwi 20:37
Piotr : nie miałem jeszcze sinósów i cosinosow
5 kwi 20:39
tim: To korzystamy z zależności
2280
5 kwi 20:40
Basia: sinusów i
cosinusów
trójkąt wyznaczony przez przekątną d i boki a,b ma jeden kąt 60, drugi 90, trzeci 30
"doklejasz" do niego taki sam trójkąt wzdłuż boku b
dostaniesz trójkąt równoboczny o boku d
dalej bez zmian
5 kwi 20:44
Piotr : tak więc wyjdzie 87,5√3
5 kwi 20:45
Piotr :
5 kwi 20:48
Basia: Nie !
a=5
b=5
√5
P
b=5*5
√3=25
√3
| | 5√3 | |
Pc = 2* |
| + 3*25√3=5√3+75√3=80√3 |
| | 2 | |
5 kwi 20:48
Basia: Sorry błąd
P
c = 87,5
√3
tak zgadza się
5 kwi 20:51