,
Junior:
W(x)=x3+6x+7
rozłóż wielomian na czynniki.
Jak to zrobic?
5 kwi 18:17
Jakub: Tutaj masz trochę teorii i rozwiązanych zadań
118.
Jeśli chodzi o ten wielomian to spróbuj tak
W(x) = x
3+6x+7 = x
3+1 + 6x + 6 = (x+1)(x
2+x+1) + 6(x+1) = (x+1)(x
2+x+1+6) =
(x+1)(x
2+x+7)
W drugim nawiasie masz funkcję kwadratową więc sobie poradzisz z rozłożeniem na postać
iloczynową (o ile się oczywiście da)
5 kwi 18:25
Junior: Dzięki Jakub.
NIe rozumiem tylko tych takich"trudniejszych" wielomianów ,tak jak np.ten co rozwiązałes.
Mógłbys rozwiązac jeszcze ten wielomian?:
x5+x4+x3+x2−2x−2
5 kwi 18:30
Junior: rozwiązałem te zadanie..
chciałbym sie spytac.Czy jakos można zgrabnie określic gdzie trzeba dodac,a gdzie
ując,żeby było można ładnie potem przed nawias wyciągnac.Na jaki współczynnik trzeba sie
patrzec?nie wiem np.na wyraz wolny?
5 kwi 19:07
Junior: pytanie związane z tym wielomianem co rozwiązał Jakub.
5 kwi 19:08
Junior: Mógłby ktos dac małą rade?
5 kwi 19:48