Wyznacz ekstremum.
Fajos: | | x | |
Wyznacz ekstremum funkcji |
| |
| | x2+4 | |
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
29 lut 17:55
Fajos: dokładnie chodzi mi o pomoc w wyniku pochodnej
29 lut 18:51
29 lut 18:52
Fajos: | x | | x2+4−x*2x | | x2+4−2x2 | | −3x2+4 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| x2+4 | | (x2+4)2 | | (x2+4)2 | | (x2+4)2 | |
wychodzi coś takiego, zostawić w takiej postaci żeby obliczyć ekstrema czy jeszcze przerobić ?
29 lut 19:11
Krzysiek: w liczniku powinno być 4−x
2
i na początku dobrze byłoby zaznaczyć, że liczymy pochodną

można jeszcze rozbić licznik: (2−x)(2+x)
29 lut 19:14
Fajos: aha, faktycznie a co z mianownikiem ? ma zostać tak jak jest ?
29 lut 19:21
Krzysiek: no tak, i tak nie można go rozłożyć na postać iloczynową
29 lut 19:27
Fajos: okej, dzięki za pomoc
29 lut 19:29