zadania
marysia : Bardzo proszę o pomoc

! Z góry bardzo dziękuję za pomoc
Równania
1) 3x
3+6x
2−4x−8=0
Nierówności
1) −x
2+x−3<0
2) 12x
3−x
2−48x+4>0
27 lut 13:56
marysia : Będę bardzo wdzięczna za pomoc
27 lut 13:59
krystek: 3x2(x+2)−4(x+2)=0
2)D=R/{1/2}
x+5=0⇒x=−5
27 lut 14:03
krystek: 2)ponieważ Δ<0 to x∊R
2) pogrupuj jak pokazane w 1)
3)D=R/{1/3} i teraz równoważny iloczyn:(x+3)(3x−1)>0 wykres i masz odp x∊(−∞,−3)U (1/3,∞)
27 lut 14:07
Blondynka: Nierówności:
1. Δ<0 więc x∊R
27 lut 14:08
Blondynka: Ej krystek pomóż mi w moim zadaniu plisss =)
27 lut 14:09
krystek: Którym?
27 lut 14:09
Blondynka: jest w spisie zadań...
27 lut 14:10
marysia : 3x
3+6x
2−4x−8=0
3X
2(X−2)−4(X−2)=0
3X
2−4)8(X−2)=0
(
√3X−2)*(
√3X+2)*(X−2)=0
| | 2√3 | | 2√3 | |
X= |
| v x=− |
| v x=2 |
| | 3 | | 3 | |
Nie wiem czy to jest dobrze niezbyt to rozumie
27 lut 14:18
marysia : Bardzo proszę kogoś kto czuje się w tych zadaniach dobrze o wytłumaczenie i rozpisanie krok po
kroku jak to ma być. Będę naprawdę wdzięczna
27 lut 14:20
krystek: ok
27 lut 14:23
krystek: Licz następne
27 lut 14:24
Tragos: hym...
3x3 + 6x2 − 4x − 8 ≠ 3x2(x−2) − 4(x−2)
3x3 + 6x2 − 4x − 8 = 3x2(x + 2) − 4(x + 2)
27 lut 14:27
krystek: 14:03 miała napisane , poprawnie Dzięki ,że zwróciłeś uwagę Targos
27 lut 14:29
marysia : Kurcze coś mi nie wychodzi
27 lut 14:41
krystek: które?
27 lut 14:43
marysia : Nierówności
27 lut 14:48
krystek: 1 i 3 masz.
2) 12x(x2−4)−1(x2−4)>0
(12x−1)(x2−4)>0
(12x−1)(x+2)(x−2)>0 i teraz sama
27 lut 14:51
krystek:

Przyjmuje tylko wartości ujemne ,− wykres leżu pod osia OX ponieważ Δ<0 i a<0
dlatego x∊R
27 lut 14:55
marysia : No widzisz a ja robiłam to 2 tak
12x3−x2−48x+4>0
x2(12x−x) − i tu już nie wiedziałam co robić
27 lut 15:02
krystek: Musisz poćwiczyć grupowanie wyrazów i wyłączanie czynnika przed nawias 12x3−48x i −x2+4
grupujemy i z pierwszych wyłaczamy 12x a z następnych (−1)
27 lut 15:08
marysia : Prawdę mówiąc takich nierówności nigdy nie mogłam zrozumieć jak byś mógł mi to krok po kroku
rozpisać było by fajnie .
Ja zrobiłam to 3 ale co do poprawnego rozwiązania to nie wiem
D: 3X−1=0
3X=1/:3
X=
13
(x+3)*(3x−1)<0
x+3<0 v 3x−1<0
x=−3 3x = 1/:3
| | 1 | |
X∊(−3, |
| PARABOLA W GÓRĘ |
| | 3 | |
27 lut 15:13
marysia : Nie wiem czy jest to dobrze

To robiłam według innych przykładów a pozostałych nie umie
sobie zrobić
27 lut 15:16
marysia : Halo
27 lut 15:30
marysia : Kto mi pomoże no proszę was pomóżcie
27 lut 15:31
Aga1: Zamiast x+3<0 napisz x+3=0 i podobnie 3x−1=0
Zapomniałaś w odpowiedzi drugiego nawiasu i będzie dobrze.
Ale w 3. miałaś inny znak, odp. masz podaną wyżej.
27 lut 15:39
marysia : krystek: co się stało dlaczego nic nie piszesz ?
27 lut 15:39
krystek: obiadowa przerwa!
27 lut 15:42
marysia : Aga1 : aha super

ale parabola idzie w górę czy może w dół jak to ma być


?
I pozostałe zadania umiesz mi pomóc


?
27 lut 15:44
krystek:

Marysia miała ś nierównośc (x+3)(3x−1)>0
| | 1 | |
m zerowe to x=−3 x= |
| i wykres |
| | 3 | |
27 lut 15:46
krystek: Którego nie rozumiesz?
27 lut 15:47
27 lut 15:48
Aga1: Tak jak napisałaś, w górę.
Masz wskazówki , wykorzystaj je ,zapisz rozwiązanie , a na pewno ktoś Ci pomoże.
27 lut 15:48
krystek: I teraz Marysia miczy!
27 lut 16:01
marysia : No milczę bo zrobiła mi się kołomyja w głowie
27 lut 16:17
krystek: Napisz czego nie rozumiesz −do 17−tej mam czas wolny
27 lut 16:20
marysia : No np:w drugim w nierównościach jeżeli w zadaniu jest liczba 48x to po grupowaniu tych liczb
tak podstawiamy liczbę aby po mnożeniu wyszła liczba 48 x
27 lut 16:27
krystek: Zapisz ,!
27 lut 16:28
krystek: 12x3−48x−x2+4
12x(x2−4)−1(x2−4)
x2−4)(12x−1)
(x+2)(x−2)(12x−1)
27 lut 16:32
marysia : no chodzi mi żeby było 48 x to 4(12+ 1) wcześniej rozpisałeś to ale ja nie rozumie tego
27 lut 16:33
krystek: Popatrz uważnie na to co napisane Tobie , pogrupowane wyrazy i z dwóch pierwszych wyłączone
jest12x
27 lut 16:35
marysia : tak widzę
27 lut 16:39
krystek: a z dwóch następnych −1 następnie wspólny czynnik tox2−4
27 lut 16:41
marysia : krystek: Super tłumaczysz
27 lut 16:44
krystek: I teraz wiesz już ?
27 lut 16:46
marysia : myślę że tak teraz poćwiczę sobie jak coś to dam znać
27 lut 16:53
marysia : Bardzo Ci dziękuję za cenne wskazówki
27 lut 16:54
krystek : ok
27 lut 16:58