Oblicz objętość??
Bardzo pilne!!!: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny którego ramie ma długość 39 cm, a podstawa
30 cm. Każda ze ścian bocznych tworzy z płaszczyzną kąt α π do 4. Oblicz objętość?
4 kwi 22:54
Basia: I dlaczego nie poprawiłaś w poprzednim poście? I tak wiem, że jesteś
GIRL.
Zobacz jak to się pisze w
Kliknij po więcej przykładów.
Za chwilę pomogę.
4 kwi 22:58
Ulcia: π4
4 kwi 23:02
Bardzo pilne!!!: baśka miałaś mi pomóc
4 kwi 23:15
Basia: Ładnie.
ABC − podstawa
AC=BC=39
AB=30
S − wierzchołek ostrosłupa
| | π | |
Jeżeli każda ściana boczna jest nachylona do podstawy pod tym samym kątem α= |
| to |
| | 4 | |
wysokości wszystkich ścian bocznych są równe, bo spodki tych wysokości to punkty
styczności okręgu wpisanego w podstawę.
D − spodek wysokości ściany ASB
O − środek okręgu wpisanego w podstawę
tr. DOS jest prostokątny równoramienny
DO=OS
r=H
P
p oblicz z wzoru Herona
503
znajdź wzór na r
542
obliczając r, obliczasz H
podstaw do wzoru na objętość
4 kwi 23:17
Basia: A wiesz nie mam zasadniczo takiego obowiązku ! Ale już pomogłam.
4 kwi 23:18
Ulcia: Dzięki jesteś kochana
4 kwi 23:22