Planimetria
lucas6274: Oblicz wysokość trójkąta równobocznego o polu 12
√3cm
2. Prosze o wyjaśnienie
26 lut 17:17
26 lut 17:33
lucas6274: no i co mam z tym zrobić
26 lut 17:47
BLAZEJ_505: podstaw do wzoru na pole i oblicz a
później oblicz h
26 lut 17:48
26 lut 17:49
26 lut 17:49
lucas6274: | | 3√3 | |
Wszło mi a2 =9 więc a=3 także h= |
| Dobrze to jest   |
| | 2 | |
26 lut 17:54
26 lut 17:55
lucas6274: a
2=48 więc a=
√48
26 lut 18:01
BLAZEJ_505: tak
26 lut 18:01
BLAZEJ_505: i licz dalej h
26 lut 18:02
lucas6274: wysokość wyszła mi 6, dobrze
26 lut 18:04
asdf: podpowiem, ze wychodzi h = 6
26 lut 18:05
asdf: tak, dobrze
26 lut 18:05
lucas6274: dzięki wam
26 lut 18:12