Obliczenia całki
luki_luk: Witam mam problem z obliczeniem następującej całki:
−1/2∫(1−t) * et * sin2t dt =
Próbuję ją rozwiązać całkując przez części:
u = 1 − t v' = et * sin2t
u' = −1 v = ( et * ( sin2t − 2cos2t ) )/5
czyli:
= ( 1−t ) * et * ( sin2t − 2cos2t ) )/5 + ∫et * sin2t dt
Po przekształceniach otrzymuję następujący wynik:
C1 − ( et * (t+2) * ( sin2t − 2cos2t ) )/10
A oczekiwany wynik to:
C1 + ( et/50 ) * ( ( −2 + 5t )sin2t − ( − 14+10t)cos2t )
Czy ktoś jest mi wstanie wskazać co robię źle?
26 lut 16:30
Trivial:
Skorzystam ze wzorów stąd:
https://matematykaszkolna.pl/forum/129434.html
różniczkujemy
całkujemy
| | 1 | | et | | 1 | | et | |
= − |
| (1−t)* |
| (sin2t − 2cos2t) − |
| ∫ |
| (sin2t − 2cos2t)dt |
| | 2 | | 5 | | 2 | | 5 | |
| | (t−1)et | | 1 | | 1 | |
= |
| (sin2t − 2cos2t) − |
| ∫etsin(2t)dt + |
| ∫etcos(2t)dt |
| | 10 | | 10 | | 5 | |
| | (t−1)et | | 1 | | et | |
= |
| (sin2t − 2cos2t) − |
| * |
| (sin2t − 2cos2t) + |
| | 10 | | 10 | | 5 | |
| | 1 | | et | |
+ |
| * |
| (cos2t + 2sin2t) + c |
| | 5 | | 5 | |
= ...
26 lut 17:53
luki_luk: pomyliłem się w samej metodzie zamiast u*v − ∫u'v zrobiłem u*v − ∫u'v' dzięki za naprowadzenie
26 lut 19:46