Prosze o pomoc..
Justyna: 1. Suma miar kąta wpisanego i kąta środkowego opartych na tym samym łuku jest równa 120o.
Oblicz miarę kąta środkowego.
2. RóŜnica miar dwóch sąsiednich kątów równoległoboku jest równa 40o. Oblicz miary tych
kątów.
3. Kąt środkowy dzieli okrąg na dwa łuki, których stosunek długości jest równy 13:5. Oblicz
miarę
kąta środkowego opartego na krótszym łuku.
4. Kąt środkowy dzieli okrąg na dwa łuki, których stosunek długości jest równy 7:5. Oblicz
miarę
kąta wpisanego opartego na dłuŜszym łuku.
5. Ile przekątnych wychodzi z jednego wierzchołka dwunastokąta wypukłego.
6. Drut o długości 2,7 m podzielono na trzy części w stosunku 2:3:4. Oblicz długość najdłuŜszej
części.
7. Drut o długości 2,7 m podzielono na trzy części w stosunku 3:2:4. Oblicz długość najdłuŜszej
części.
8. Obwód czworokąta wypukłego ABCD jest równy 50 cm. Obwód trójkąta ABD jest równy 46 cm, a
obwód trójkąta BCD jest równy 36 cm. Oblicz długość przekątnej BD.
9. W równoległoboku o obwodzie 72 cm róŜnica długości sąsiednich boków jest równa 20 cm. Oblicz
długość dłuŜszego boku tego równoległoboku.
10. Oblicz obwód trójkąta równobocznego o wysokości 10 cm.
11. Oblicz pole trójkąta równobocznego wpisanego w koło o promieniu 5 cm.
12. Oblicz pole trójkąta równobocznego opisanego na kole o promieniu 9 cm.
13. Oblicz pole kwadratu wpisanego w koło o promieniu 12 cm.
14. Liczby 4,10, c są długościami boków trójkąta równoramiennego. Podaj c.
15. Liczby 6,10, c są długościami boków trójkąta równoramiennego. Podaj c.
16. Liczby 6,10, c są długościami boków trójkąta prostokątnego. Podaj c.
26 lut 12:39
gauspn: 10.
h=10
a
√3=20/:
√3
Obw=3*a
Obw=20
√3
26 lut 13:05
gauspn: 16.
62+102=c2
36+100=c2
c=√136
c=2√34
26 lut 13:07
gauspn: 13.Kwadrat wpisany w okrąg o r=12, czyli średnica=24, a średnica okręgu opisanego na kwadracie
jest przekątną kwadratu.
a√2=24/:√2
a=12√2
P=a2
P=288 cm2
26 lut 13:11
gauspn: 1.Obliczmy kąt wpisany
α+2α=120
3α=120/3
α=40
Kąt środkowy jest dwa razy większy, od wpisanego, stąd 2*α=80 i to jest odpowiedź.
26 lut 13:16
gauspn: 2.Z definicji sąsiednich kątów masz α+β=180.
Z treści zadania masz:
α−β=40
α=β+40
Wyznaczyłem kąt α i wstawiam do pierwszego równania.
α+β=180.
β+40+β=180
2β=140/:2
β=70
Teraz korzystam z tego, że wyznaczyłem kąt β, podstawiam go do poniższego równania.
α=β+40
α=70+40
α=110
Czyli szukane kąty mają miary 70 i 110 stopni.
26 lut 13:26
asdf: 12. Oblicz pole trójkąta równobocznego opisanego na kole o promieniu 9 cm.
54 = 2
√2a
26 lut 13:40
gauspn: 3.Dzieli w stosunku 13:5 czyli kąt pełny 360 podzielony jest na 18 części. 360:18=20.
Każda częśc ma po 20 stopni. Mamy wyliczyć miarę kąta środkowego opartego na krótszym łuku,
czyli 5*20=100 stopni.
26 lut 13:42
gauspn: 4.Zadanie, podobna sytuacja jak w 3. 360:12=30
30*7=210 stopni
26 lut 13:45
gauspn: Oj przepraszam niedoczytalem tresci zadania 4. Mielismy obliczyć kąt wpisany oparty na dłuższym
łuku a ja obliczyłem kąt środkowy. Wiadomo że kąt środkowy jest 2 razy większy od wpisanego,
czyli 210/2=105 i to jest nasz kąt wpisany.
26 lut 13:47
gauspn: 9.2a+2b=72
Wyznaczam a
a−b=20
a=b+20
Podstawiam a
2(b+20)+2b=72
2b+40+2b=72
4b=32/:4
b=8
Podstawiam b
a=8+20
a=28
Sprawdzam poprawność obliczeń. Obwód ma wyjsc 72.
Obw=2a+2b
Obw= 2*28+2*8
Obw=56+16
Obw=72
ODP=Dłuższy bok tego równoległoboka ma długość 28.
26 lut 13:56
gauspn: w 16 może być jeszce
62+H2=102
36+H2=100
H=√64
H=8
czyli masz dwie mozliwosći
26 lut 14:01
Justyna: Dzięki wszystkim szczególnie gauspn.

Nie rozumiem tylko 12 zadania
26 lut 14:05
asdf:

#12
zobacz na
https://matematykaszkolna.pl/strona/856.html
| | 2 | |
promien okregu opisanego na trojkacie rownobocznym to |
| h=9, |
| | 3 | |
wiec
| | 3 | |
wiec h = |
| *9, ale musisz jeszcze znac podstawe, wiesz ze wysokosc trojkata rownobocznego |
| | 2 | |
| | a√3 | | 2h | |
to h= |
| , liczysz z tego a,wiec a= |
| |
| | 2 | | √3 | |
P= U{a
2√3{4}
Na koncu pozostało Ci podstawić do wzoru, jezeli dalej nie rozumiesz pytaj smialo
26 lut 15:32