Wykaż, że liczba jest całkowita.
Marlena: Wykaż, że liczba : 3√√5+2 − 3√√5−2 jest całkowita.
25 lut 23:59
Eta:
| | √5+1 | | 1+3√5+15+5√5 | | 16+8√5 | |
( |
| )3= |
| = |
| =√5+2 |
| | 2 | | 8 | | 8 | |
| | √5+1 | | √5−1 | |
zatem |
| − |
| = ......... |
| | 2 | | 2 | |
26 lut 00:05
Eta:
| √5+1 | | √5−1 | | √5+1−√5+1 | | 2 | |
| − |
| = |
| = |
| =1 ∊C |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
26 lut 00:20
26 lut 00:26
ZKS:
| | √5 + 1 | |
 dla Ciebie Eta za zauważenie że √5 + 2 = ( |
| )3 to już naprawdę |
| | 2 | |
klasa.
26 lut 00:32
Eta:
To rutyna
26 lut 00:33
ZKS:
Jeszcze raz
26 lut 00:34
Marlena: dlaczego to jest podzielone przez 2
26 lut 00:36
Marlena: dziękuje ^^
26 lut 00:37
ZKS:
Jeszcze prośbę do Ciebie mam
Eta mogła byś usunąć komentarz
129484 z 26 lut 00:28?
26 lut 00:37
Paweł: a tam nie ma być √5+2 ?
26 lut 00:37
Eta:
Bo musi się zgodzić ze wzorem

Rozwiąż to sposobem podanym przez
ZKS
26 lut 00:38
Paweł: bo na górze jest a u ciebie nie ma więc jak to zastąpiłaś ?
26 lut 00:39
ZKS:
Dwa ostatnie jeżeli mogłabyś z góry bardzo dziękuję.
26 lut 00:40
ICSP: Dzień dobry
26 lut 00:41
Paweł: bo tam w poleceniu to jest pierwiastek 3 stopnia z √5+2 czy pierwiastek 3 stopnia z √5+2 ?
26 lut 00:44
Eta:
Chyba Dobra noc
26 lut 00:44
ZKS:
Dziękować
Eta
26 lut 00:45
ICSP: Już jest po północy
26 lut 00:45
Eta:
@
Paweł
| | √5+1 | |
jest 3√√5+2 teraz ( |
| )3 =....... = √5+2 |
| | 2 | |
26 lut 00:47
Paweł: wydaje mi się że jest 3 stopnia z √5+2 więc chyba jest źle
26 lut 00:47
Paweł: nie rozumiem
26 lut 00:47
ICSP: Paweł z doświadczenia
Eta wiedziała że pod pierwiastkiem jest :
√5 + 2
26 lut 00:48
Paweł: przecież
√5+2 to nie to samo co
√5+2
26 lut 00:48
Paweł: IC SP: ok
26 lut 00:49
Paweł: ale jak by byłi √5+2 to by było źle tak ?
26 lut 00:50
ICSP: przecież √5+2 = √7. Gdyby tak było to by od razu napisali √7
26 lut 00:51
Eta:
Wtedy by było
√5+2=
√7
26 lut 00:51
Paweł: no nie wiadomo może to taka podpowiedź żeby jakoś inaczej rozwiązać, przynajmniej ja tak
pomyślałem jak to zobaczyłem ale dobra już się nie kłucę bo pewnie nie mam racji
26 lut 00:53
ICSP: Widocznie oczy
Pawła nie osiągnęły jeszcze odpowiedniego poziomu żeby widzieć takie rzeczy

Musisz więcej expić
26 lut 00:55
Eta:
26 lut 00:55
Szefo.: a tu nie potrzeba podniesc calej roznicy do szescianu ?
23 kwi 11:26
idk: √14−6√5+√9+4√5
5 paź 17:26
K8:
14−6√5= (3−√5)2
9+4√5= (2+√5)2
L= √(3−√5)2+√(2+√5)2= |3−√5|+|2+√5| = 3−√5+2+√5= 5
5 paź 17:57
K8:
10lat minęło .... jak jeden dzień
5 paź 18:35
Matematyczny Kamilek: Masno masno a co to masno znaczy ∞
6 gru 20:38
Myron Burrows:

legitnie jesli myslicie ze da sie to zrozumiec waszym spodobem to nieźle was wyjebalo
wykładniczo na brainly lepiej zrobione matematycxzne nerdy #masnomasnoacotomasnoznaczy
∞
#matematycznekamileknafame
6 gru 20:44