matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwo Mało bystra: Prawdopodobieństwo −pomożecie? 1.W urnie znajdują się 2 kule białe i 3 czarne.Wybrano z niej 2 kule .Jakie jest prawdopodobieństwo ,że druga z tych kul jest biała,pod warunkiem,że pierwsza wylosowana kulas też jest biała? Wiem,że ma być 1/4.Ale jak do tego dojść?Jakieś drzewko,czy wzór? 2.losujemy kule z urny,w której znajduje się 9 kul z numerami od 1 do 9.Wynikiem losowania jest liczba utworzona z cyfr na kolejno wyjmowanych kulach.Ustal,ile różnych liczb możemy otrzymać,jeśli wyjmujemy: a.kolejno 9 kul i żadnej nie wrzucamy z powrotem do urny b.9 razy kulę i za każdym razem wrzucamy ją z powrotem do urny c.kolejno 5 kul i żadnej nie wrzucamy z powrotem do urny d.5 razy kulę za każdym razem wrzucamy ją z powrotem do urny e.kolejno 5 kul i tylko za pierwszym razem wrzucamy kulę z powrotem do urny 3.Z urny,która zawiera 2 kule białe i 3 czarne,siedmiokrotnie wyciągnięto jedną kulę przy czym za każdym razem wkładano ją z powrotem do urny .JAKIE JEST PRAWDOPODOBIEŃSTWO ,ŻE TRZYKROTNIE WYCIĄGNIĘTO KULĘ CZARNA? O ile to możliwe prosiłabym o podanie sposobu ,dzięki któremu można dojść do wyniku(nie chodzi mi o same odpowiedzi) Z góry dzękujęemotka
3 kwi 10:25
b.: 1. w zasadzie jest to dość jasne (jak 1 jest biała, to zostały w urnie 3 czarne i 1 biała, więc szansa, że kolejna będzie biała wynosi 1/4) można to zrobić ze wzoru na p−stwo warunkowe
 P(A n B) 
P(A|B) =

P(B) 
no i te p−stwa po prawej możesz np. policzyć rysując drzewko ale napisz najpierw, czym są A i B w tym przykładze...
3 kwi 13:37
b.: 2. wystarczy zapoznać się z wariacjami: bez powtórzeń 1012 i z powtórzeniami 1013 tam masz wzory, tylko podstawiać...
3 kwi 13:39
b.: 3. zapoznaj się ze schematem Bernoulliego 1025 tutaj pojedynczym doświadczeniem jest wyciągnięcie jednej kuli, a sukcesem −− np. wyciągnięcie kuli czarnej i znowu wystarczy tylko podstawić do wzoru... emotka
3 kwi 13:40
Mało bystra: Dzięki,o takie wskazówki mi chodziłoemotka
3 kwi 19:23
b.: Cieszę się, nie jesteś wcale taka mało bystra emotka
3 kwi 21:17
ale faza: trolololo zajebiście
21 sty 16:12