kat dwuścienny
dorota:

prostokątne okno o wymairach 60 cm szerokosci i 80 długosci. można je otwierać tradycyjnie lu
uchylnie. oblicz k0ąt alfa. odcinek ab−14 cm
21 lut 17:58
Basia:
zastosuj tw.cosinusów
21 lut 18:04
dorota: no ok ale to nie jest kąt prosty
21 lut 18:07
dorota: a dobra, juz wiem , sory masz racje
21 lut 18:08
21 lut 18:13
dorota: podstawiwam pod ten wzrór i niwe wim co dalej

nie potrafię tego przekształcić
21 lut 18:19
Basia:
14
2 = 60
2+60
2 − 2*60*60*cosα
14
2 = 60
2(1+1−2cosα)
14
2 = 60
2(2−2cosα)
14
2 = 2*60
2(1−cosα)
i licz
21 lut 18:23
dorota: ok, wyszło mi 0,9727 czyli to będzie ok 76 stopni, tak?
21 lut 18:26